De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 juni 2012

Hollandse gehaktbal

Zoveel keus, in het gisteren besproken boek 100x Hollands. Maar ik heb niet zo’n zin in hachee, goulash, sukadelappen of bruinebonensoep. Hoe zou Eke Mariën de perfecte Hollandse gehaktbal maken, met stip op nummer 4 in de top 100? Er zijn immers meer gehaktbalrecepten dan wegen naar Appelscha? We laten de meester even zelf aan het woord: ‘Een goede bal maken is best een kunst. Hij mag niet te droog worden, niet taai zijn, moet liefst een knapperige buitenkant en vanzelfsprekend een goed smaak hebben. Omdat gehakt in de regel gemaakt wordt van gemalen stoofvlees is het belangrijk om de ballen lang te laten sudderen in de jus. Stoven dus! Dat geeft een zachte bal. Om te voorkomen dat de bal droog wordt, kun je het beste half-om-half gehakt gebruiken, daar zit wat meer vet in, dat zorgt voor de smeuïgheid. Ook uien en een beetje yoghurt of kwark helpen de bal zacht te houden. Het knapperige buitenkantje krijg je door na het stoven de ballen nog even aan te bakken.’

Nou, daar is goed over nagedacht, dat maakt nieuwsgierig naar het recept, waar ook nog eens lekker koloniaal-Hollandse kruiden ingaan. Allemaal aan de slag.

Nodig voor 4-6 personen:
500 g gehakt half-om-half
3 beschuiten, fijngewreven (of 25 g paneermeel)
1 ei
2 eetl dikke yoghurt of kwarkt
½ theel geraspte nootmuskaat
1 theel gemberpoeder
1 theel gemalen korianderzaad
1 theel gedroogde oregano
1 theel zout
½ theel peper
2 eetl boter

Meng alle ingrediënten behalve de boter goed in een kom. Hoe langer je het gehakt kneedt, hoe steviger de binding in het gehakt na de bereiding. Vorm 4 of 6 grote ballen en bak ze rondom bruin in de boter in een koekenpan. Bak ze goed door, dat geeft een stevige knapperige korst. Giet een scheutje water in de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen met een deksel op de pan in ± 30 minuten gaarstoven.

Erbij? Sperziebonen natuurlijk.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek 100x Hollands, lees hier mijn artikel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Snelle wittewijnsaus

Pasta met broccoli en ansjovis

Parelgort met bietjes uit de oven

Vorig bericht: « Kookboek 100x Hollands
Volgend bericht: Gehakt met sperziebonen en satésaus »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN