• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 december 2007

Het grote kliekjesboek

Juist in deze dagen van overvolle kersttafels en dito vuilnisbakken is het zinvol om even stil te staan bij het ouderwetse fenomeen kliekjes. Dat deed culinair journaliste Puck Kerkhoven ook. Ze ontdekte namelijk dat er per huishouden gemiddeld 135-170 kilo aan schillen, noppen en dozen wordt weggegooid, en circa de helft daarvan (76 kilo) had nog prima op tafel gekund. Om dit sluipende gevaar een halt toe te roepen schreef Puck maar meteen een kookboek, Het grote kliekjesboek. ‘Weggooien kan altijd nog’, luidt de ondertitel, een motto dat ze nog van vroeger thuis heeft meegekregen van haar moeder en oma. Of eigenlijk opa, want die kookte thuis, en was de inspiratiebron voor bijvoorbeeld de knolselderijkoekjes.

Jaren 50
Het bewust niet-glossy uitgegeven boek ziet er in de vormgeving hier en daar zelfs een beetje viezig uit, alsof de drukinkt is uitgelopen. Grapje van de vormgever. Naast foto’s van de gerechten (van echtgenoot Karel Fox) ook allerlei zwart-wit jaren ‘50 foto’s van nijvere huisvrouwen. Toch probeert het boek het fenomeen kliekjes juist uit die oubollige (ik zou bijna zeggen: oudbakken) hoek te halen. Zo is het duidelijk minder ‘typisch minima’ dan het een paar jaar geleden verschenen Kliekjeskookboek van Lydia Tuijnman.

Jonnie Boer
Vier bekende Nederlandse koks hebben eveneens een recept voor het boek aangeleverd. Zo is Jonnie Boer zelfs in zijn kliekjesbenadering weer karakteristiek onnavolgbaar onalledaags met zijn ‘Houtduif met biet en appel en kruim van kaantjes’. Alain Caron adviseert het gebruik van pvc-buis in zijn tips voor kliekjes met de Franse slag. En Louise Leenaers bewijst dat kliekjes helemaal geen Hollands verschijnsel is; de Surinaamse keuken zit er juist vol mee.

Witte lijs van de Chinees
Het boek is ingedeeld naar ingrediënt, van brood tot rijst, van eieren tot aardappels. En niet te vergeten restjes vlees, kip en vis. Naast recepten ook veel bewaartips, zoals wanneer ‘de afhaalchinees je weer veel te veel witte “lijs” heeft meegegeven’. En een pleidooi voor het gezonde verstand: vaar niet blind op de THT-datum, maar geef je ogen en neus de kost.

Puck Kerkhoven, Het grote kliekjesboek – Weggooien kan altijd nog, uitgeverij De boekenmakers, €17,50

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Big Wine Adventure

Wat de Surinaamse pot schaft

Kookboek brasserie Flo

Vorig bericht: « I love mijn slager
Volgend bericht: Kookboek De dood in de pot »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN