• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 april 2008

Surinaams kookboek Mavis kookt

Het grote nadeel van het schrijven van een nieuw eigen kookboek is dat allerlei andere leuke, nuttige, zinvolle danwel dringende zaken wat ondergestoft raken. Neem nou het Surinaamse kookboek Mavis kookt van Mavis Hofwijk. Precies een maand geleden alweer werd dat ten doop gehouden. Dat weet ik weer omdat ik vandaag de parkeerboete ontving die ik die winderige middag heb opgelopen toen ik met een gelukzalig buikje vol pom weer huiswaarts wilde keren. Al die tijd ligt het boek me van bovenaf de stapel verlekkerd aan te kijken. Nou ja, in Suriname hebben ze ook geen haast, denk ik dan maar. Maar nu niet langer gedraald.

Bijlmer-fenomeen
Mavis Hofwijk is een fenomeen in Amsterdam en omstreken. Vanuit een garagebox in de Bijlmer runt ze al jaren een zeer succesvol cateringbedrijf, Surinaams Buffet. Ze kookt niet met recepten, maar ‘op gevoel’, oftewel door veel te proeven. Daar is trouwens een typisch Surinaamse methode voor: ‘Maak een kommetje van je hand, schep daar met een lepel een klein beetje vocht van het gerecht in en proef of de balans tussen zoet, zuur en zout goed is. Voeg naar smaak suiker, azijn, Aromat of een bouillonblokje toe’.

Holland-Suriname
Karin Vaneker is een Hollandse schone annex pomliefhebster. Zij heeft een tijdje met Mavis meegelopen en haar recepten opgeschreven. Het resultaat van deze multicultisamenwerking is dit aanstekelijke kookboek. We vallen met de deur in huis met een ingrediëntenlijst, van antruwa (‘een glanzend witte of lichtgroene tomaatachtige vrucht’) tot en met het beroemde zoutvlees en zuurgoed. Helaas zonder foto’s, nu weet ik nog niet hoe een birambi of sopropo eruit ziet. Maar hoewel ingrediënten je niet altijd even bekend zullen voorkomen, de Surinaamse keuken in wezen niet ingewikkeld.

Zwemlerares
Naast recepten van bekende en minder bekende Surinaamse klassiekers kun je ook het levensverhaal van Mavis lezen. Zo bleek deze ex-zwemlerares aanvankelijk zelf niet eens te kunnen zwemmen. Door het boek heen veel wetenswaardigheden, van lemmetjes (de gele, rijpe variant van limoenen), tips van Mavis tot het feit dat soep nooit als voorafje wordt gegeten maar als hoofdgerecht. Ook opvallend: er wordt driftig met de Aromat-bus gestrooid bij wijze van zout.

Fotografie
Het boek is zorgzaam vormgegeven, met mooie grote foto’s. Vaak met bewegingsonscherpte, want er wordt wat afgeroerd, – gestampt en –geschud. En fraaie close-ups van bakken vol sappige tomaten en knalroene boontjes. Zonder meer beeldig en artistiek verantwoord, alleen jammer dat de receptfotografie er wat bij ingeschoten is. Nu zien we een stuk rauw vlees op een snijplank bij ‘Chinese biefstuk op zijn Surinaams’, een hand met groene blaadjes boven een pan water bij ‘Moksi-aleisi met bitawiriwiri’ en een onscherpe vijzel bij ‘Paksoi met gember en knoflook’. Zelfs van Mavis’ signature dish, de rotirol, is geen foto te vinden. Toch een gemis, want juist voor beginners in de Surinaamse keuken is een foto van het gerecht een handige indicatie over wat ongeveer de bedoeling is. Maar misschien is dat veels te Hollands gedacht, moeten we gewoon, hup, het avontuur tegemoet?

Mavis Hofwijk & Karin Vaneker, Mavis kookt, De Surinaamse keuken volgens Mavis Hofwijk, uitgeverij Fontaine, € 17,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamie Olivers School Dinners

Kookboek Georgisch tafelen

Dekselse dames

Vorig bericht: « Kabeljauwfilet met pesto en kerstomaatjes
Volgend bericht: Gek op wijn »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN