• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 augustus 2013

Aardbeienblokjes

hediard 004Als ik ergens dol op ben, dan zijn het Pâtes de fruit. Paaaat, niet patéééé. Van die gesuikerde fruitblokjes waar het Nederlands niet echt een naam voor heeft, maar de Franse confiseur dus wel. Als ik in Parijs ben geweest, neem ik steevast een doosje mee. Die van Hédiard zijn bijvoorbeeld heel fijn, en heus niet alleen vanwege dat rode doosje. Welke ik nog nooit geprobeerd heb, gek genoeg, zijn die van de Parijse winkel A la Mère de Famille. Maar meteen bij het openslaan van hun kookboek viel ik als een blok voor de foto van hun pâtes de fruit op de Eiffeltoren. Ik had hem gisteren ook al, maar ik doe hem doodleuk nog een keer. Zo prachtig!alameredefamille

En aangezien er tal van recepten in het boek staan, wordt het hoog tijd om ze eens zelf te gaan maken. De keuze viel op aardbeien, die zijn nu overal te krijgen. Wel een recept waarmee ik alle suikervermijders enorm op de kast ga jagen, maar dat is niet anders. Nee, het kan vast niet met stevia…

aardbeienblokjesNodig voor 50 stuks
12 g gele pectine
50+550 g suiker
500 g aardbeienpuree
100 g honing
80 g citroensap
Plus nog meer suiker voor de afwerking

Stap 1 – Gelei:
Bekleed een bakplaat met vetvrijpapier en zorg voor 4 opstaande randen. Aardbeienpuree maak je natuurlijk door gewoon de staafmixer op een doos rijpe aardbeien te zetten. Voor het lekkerste effect duw je het daarna door een zeef, om de pitjes te verwijderen. Meng de pectine (Nee, ik weet ook niet wat speciaal gele pectine is. Mijn tip: Marmello geleerpoeder uit de natuurwinkel) met 50 g suiker. Verwarm de aardbeienpuree in een pan tot 50 °C (Mijn tip: de digitale kernthermometer die je in vlees steekt) en doe dan het suiker-pectinemengsel erbij. Laat 1 minuut koken. Voeg de resterende 550 g suiker toe, breng weer even aan de kook en voeg de honing toe. Verwarm alles tot 107 °C. Voeg het citroensap toe om het koken te stoppen. Citroensap in gram klinkt gek, maar de Fransen zullen het wel weten, dus gewoon even afwegen op de weegschaal. Giet de loeihete massa onmiddellijk in de bakplaat en laat een nacht bij kamertemperatuur afkoelen. Niet in de koelkast zetten, die raakt acuut de kluts kwijt.

Stap 2 – Afwerken:
Til de aardbeiengelei met bakpapier en al van de bakplaat , haal het papier eraf en bestrooi beide zijden met suiker. Snij in keurige blokjes van 3×3 cm en haal die nog een keer door de suiker. Bewaar de aardbeienblokjes op een droge plaats in een afgesloten trommel of plastic doos. Consommer avec modération…

P.S. Kan in plaats van aardbeien natuurlijk ook heel goed met frambozen. Die moet je zéker zeven, qua pitjes.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek A la mère de famille. Lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Frambozen broodschoteltje

Noga (of nougat)

Weekendrecept kip en zalm

Vorig bericht: « Kookboek A La Mère de famille
Volgend bericht: Vispannetje en tortilla (2x campingkoken) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN