• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 oktober 2013

Alles over risotto (6): bij de boer

Nee hoor, ik ben nog altijd niet uitgerisottoot. Vandaag een verslag van mijn bezoek aan Tenuta Kyrie, een voor Italiaanse begrippen grote rijstboerderij met wel 350 hectare. Ooit in 1600 gesticht door Benedictijner monniken en het ligt er nog altijd even idyllisch bij. tenuta kyrieHet bijbehorende kerkje is nu vooral in trek voor romantische bruiloften. Ernaast begint het moderne gedeelte van de boerderij. Bedrijfsleider Giuseppe toont het werkloze wagenpark dat vanwege de regen van gisteren binnen moet blijven: de velden zijn te nat, net als de rijst zelf. Op dit moment is het trouwens prachtig weer, een gouden zonnetje straalt over de groen-gele velden. Ook morgen ziet het er niet naar uit dat er geoogst kan worden. Jammer, ik had de machtige machines graag aan het werk gezien.tenuta kyrie rijstboerderij

Vijf man
Grijparmen snijden dan de rijstplanten af en tillen ze naar binnen, waar de steel losgesneden wordt van de rijst zelf. De stelen vallen als haksel weer terug op het land. Vroeger ging dat met de hand, iedereen hielp mee. Het vervolgens schoonmaken en zeven van de rijst was het meeste werk, dat was een exclusieve damesaangelegenheid. Ook dat gebeurt nu met machines, in de rijstfabriek. Ondanks de grootte van de boerderij zijn er tegenwoordig nog maar vijf man in dienst.giuseppe tenuta kyrie

Nooit op maandag
De rijst wordt in april/mei gezaaid en de jonge plantjes worden vervolgens beschermd door een laagje zacht stromend water. De oogst begint normaalgesproken rond 10 september, maar kan van jaar tot jaar nogal variëren. In de hete zomer van 2003 begon hij al op 27 augustus. Dit jaar wordt het echter pas eind september omdat de maand juni uitzonderlijk koud was waardoor er flinke vertraging is opgelopen. ’s Ochtends is het nog te vochtig, daarom wordt er pas ’s middags geoogst. Bijgeloof: nooit oogsten op maandag, dan sterft de eigenaar. De rijst wordt vervolgens opgeslagen in grote silo’s tot de nieuwe oogst arriveert. Zo hebben de boeren een jaar lang de tijd om hun rijst te verkopen, al naar gelang de prijs op de markt. Maar daarover in een volgende aflevering meer.rijstveld tenuta kyrie

Kikkers
Hoe weet je of de rijst rijp is? ‘Dat kun je zien aan de kleur’, toont Giuseppe. ‘Deze moet nog zeker een week’. Hoe zit het met biologisch? ‘Pff, nauwelijks’, zegt Giuseppe, ‘sowieso doen we daar in Italië niet zo aan.’ Weten we dat ook weer. Wandelend over de velden laat hij het systeem zien van slootjes en sluizen om de velden te irrigeren, voor ons Nederlandse polderexperts natuurlijk een feest der herkenning. Vroeger stond het veld permanent onder water, toen stikte het van de kikkers, vertelt Giuseppe. Bij het oogsten van de rijst sprongen de kikkers links en rechts weg, en konden makkelijk worden vervangen. En dan? ‘Opeten natuurlijk!’ Maar gek genoeg dan weer niet in de risotto. rijstveld-1

Dit was deel 6 in de serie over risotto. Terug naar aflevering 1 (inleiding) en 2 (recept risotto met saffraan), 3 (de rijstfabriek) 4 (suppli) en 5 (ovenrisotto met asperges). Morgen doen we weer een recept met risotto: groene risotto met lam.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne zonder paard

Belgisch kookprogramma In de keuken

Pasta met worst en ricotta

Vorig bericht: « Risottoserie (5): recept risotto uit de oven
Volgend bericht: Witte bonen in tomatensaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN