• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 december 2013

Stoofschotel met abrikozen

Waarom dit recept uit het gisteren besproken boek Uitgekookt nu precies ‘Frisse voorjaarsstoof’ heet, weet ik ook niet. Ik heb er althans niets lente-achtigs in kunnen ontdekken, maar lekker is hij wel. Hoe het precies komt dat nu juist die ‘bonkige, doorregen runderlap en al zijn onaantrekkelijke soortgenoten met van die vieze dikke witte stukken bindweefsel en glibberig vet’ kunnen veranderen in het allerlekkerste draadjesvlees, dat lees je maar in het boek. Ik beperk me hier tot het recept. Een fijn weekendklusje, zo’n stoofschotel.

uitgekookt stoofschotelNodig voor 4 personen:
800 g runderlappen/sukadelappen in blokjes van 3 cm
1 potje runderbouillon
2 uien, in ringen
3 knoflooktenen, fijngehakt
3 cm geraspte gemberwortel
1 kaneelstokje
2 stengels citroengras, in grote stukken gesneden
150 g gedroogde abrikozen
1 citroen
bosje koriander
5 eetl olijfolie
peper & zout

Verhit de olijfolie in een braadpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Braad de blokjes vlees rondom bruin – doe niet te veel vlees tegelijk in de pan want dan wordt het niet heet genoeg en bruint het niet goed. Auteur Annemieke Smit doet nu in één zwiep alle rest erbij, maar ik vind het lekkerder om het vlees even uit de pan te scheppen, eventueel een extra drupje olie toe te voegen en dan ui, knoflook en gember eerst even een paar minuten te fruiten. Doe het vlees weer in de pan, voeg bouillon, kaneelstokje, citroengras en (bijna alle) abrikozen toe. Rasp schil van de citroen erboven met een fijne rasp, pers hem dan uit en voeg ook het sap toe. Schep alles goed door elkaar en vul indien nodig aan met wat warm water tot het vlees nèt onderstaat. Laat op het allerlaagste pitje, liefst met ook nog eens zo’n zwart warmhoudplaatje eronder, ongeveer 2,5 à 3 uur stoven. Of zet de pan anders net zo lang in de oven, op 140 graden. Net zo lang tot het vlees helemaal zacht is en uit elkaar begint te vallen. Verwijder kaneelstokje en citroengras. Proef op peper en zout. Bestrooi met koriander en voor de gezelligheid (en de frisse oranje kleur) met de achtergehouden abrikozen.

Dit recept staat zoals gezegd in het boek Uitgekookt, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vispannetje en tortilla (2x campingkoken)

Le Creuset bekers

Kookboek Sauzen

Vorig bericht: « Boekrecensie Uitgekookt
Volgend bericht: Ron Blaauw Mijn Amsterdam »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN