• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 juni 2008

Nintendo Cooking Guide

Nintendo, da’s toch iets voor kinderen? Games, da’s toch iets voor verstokte nerds? Je ziet het al, ondanks het dagelijks bijhouden van een website en dit weblog loop ik nog altijd hopeloos achter. Zojuist bracht Nintendo een speciaal soort kookprogramma op de markt. Voluit geheten: Cooking Guide: Can’t Decide What To Eat? Daar was ik natuurlijk wél nieuwsgierig naar. Je hebt er alleen wel een Nintendo DS Lite voor nodig, een soort inklapbaar plastic gevalletje, formaat zakagenda, nu ook verkrijgbaar in de kekke nieuwe kleuren rood, turquoise of groen. In een fraai staaltje participerende onderzoeksjournalistiek geef ik me op voor een Nintendo-workshop met kok Tijs.

Privéles
Ik blijk zowaar die middag de enige kandidaat, de andere persmuskieten hebben het laten afweten. Privéles van Tijs dus, wel zo gezellig. Ik kies voor de California rolls. De recepten zijn namelijk samengesteld door de Tsuji Cooking Academy, naar het schijnt al 90 jaar hét kookinstituut van Japan. Die zullen wel weten hoe je handig sushi maakt zónder de gangbare acht jaar opleiding, toch? Maar er zitten ook nog 249 andere recepten in het apparaatje, en wel van over de hele wereld. Alleen Nederland schittert door afwezigheid. De Belgen mogen wel meedoen, met de onvermijdelijke mosselen en een mij tot op heden onbekende specialiteit, namelijk suikertaart.

Bloemkool
Het kookprogramma doet het trouwens uitsluitend op de Nintendo DS Lite, niet op de computer. Da’s nou jammer. Meteen ook het volgende nadeel: alles is in het Engels. Maar ach, gelukkig niet in het Japans, zo kun je het natuurlijk ook bekijken. Je kunt op allerlei manieren door het programma heengaan. Zoeken op ingrediënt (dan moet je wel weten wat bloemkool in het Engels is), per land of per soort gerecht. Keuze te over. Een getekend meneertje praat je vervolgens stap voor stap door het recept, maar de tekst staat er ook bij te lezen, plus steeds een foto en af en toe een extra filmpje over bijvoorbeeld de finesses van het rijst wassen. Het is alleen wel priegelig klein allemaal, minder geschikt voor ouderen met een leesbril, vermoed ik zo.

Spraakherkenner
Met een bijgeleverd pennetje klik je steeds als je een stap verder wilt. Ik kan me goed voorstellen dat je dat onmiddellijk kwijtraakt, maar je schijnt een reserve te krijgen bijgeleverd. Een vinger werkt ook, maar ja, die worden in de keuken al snel nat of vies of allebei, en daar is de garantie naar verluidt niet op berekend. Maar er zit ook een spraakherkenner op. Handig: als je ‘Continue’ roept tegen het meneertje ga je eveneens naar de volgende stap. Alleen blijkt hij mij niet altijd te verstaan. Ik probeer verschillende accenten uit, maar ‘Oké’ werkt toch het beste. Maar al snel blijkt dat het niet handig is om met z’n tweeën in de keuken te staan. Al keuvelend met kok Tijs denkt het Nintendo-meneertje namelijk steeds dat we verder willen, dus voor je het weet zit je ineens al bij stap 25. Soms gaat hij trouwens ook spontaan achteruit. Geen flauw idee waarom.

Vis fileren
Het programma gaat er vanuit dat je eerst alle ingrediënten keurig klaarzet en afweegt. Als je dat niet doet, heb je een probleem, want eenmaal in het kookproces worden de hoeveelheden vaak weggelaten. Hoeveel rijst moest er nou ook alweer in? Wel weer handig zijn de ultrakorte filmpjes waarin allerlei kooktechnieken worden gedemonstreerd. Tot mijn grote verrukking wordt heel overzichtelijk getoond hoe je een complete vis fileert en pijlstaartinktvisjes schoonmaakt. Kijk, dat kun je aan die Japanners wel overlaten! Daarentegen gaat het programma er ook voetstoots vanuit dat je een rijstkoker in huis hebt en dat je weet hoe je rijst kookt ‘op de gebruikelijke manier’. Het lukt mij warempel om de rijst te laten aanbranden in de rijstkoker. Kok Tijs is diep onder de indruk: ‘Dat is normaalgesproken echt onmogelijk!’Conclusie
De sushi waren heerlijk, maar eerlijk gezegd denk ik dat ik niet de meest geschikte doelgroep ben hiervoor. Niet alleen ben ik volstrekt onhandig met zo’n apparaatje, daarnaast ben ik waarschijnlijk ook te eigenwijs. Ik wil meteen alles anders doen, in een andere volgorde en, wat vind jij Tijs, is het misschien lekker en decoratief om de sushi door de gedroogde rode pepertjes te rollen? Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Maar het programma richt zich dan ook vooral op onervaren koks, die vinden dat aan het handje meenemen wellicht juist heel prettig. Alleen de kosten lijken me dan toch wel een drempel: €149,95 voor de Nintendo DS zelf plus €29,95 voor de Cooking Guide. Daar kun je toch een fikse stapel kookboeken voor inslaan. En dan kun je bovendien tenminste ongestraft gezellig samen met iemand anders in de keuken staan koken en keuvelen tegelijk. En nee dames, die vrolijke Tijs krijg je er níet bij.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Proeverij van zoet en zout

Gastronomisch Symposium: deel II

Naar de frikandellenfabriek

Vorig bericht: « Kersenlunch met bouillon
Volgend bericht: Kersen: welke soorten zijn er? »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN