• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 april 2014

Soep van meiraapjes

Ach, ze zijn zo dottig, die meiraapjes. Teer witte bolletjes met een blozend paars toefje. En ondanks de naam, had mijn groenteboer ze ook in april al liggen. Wat doe je ermee? Ik ben nogal snel geneigd om bij twijfel overal soep van te maken, maar dat kon vast ook anders. De gisteren besproken Groentebijbel zou vast inspiratie danwel uitkomst bieden. Maar verdomd als het niet waar is, ik koos uiteindelijk toch voor een soepje. Doe ik volgende keer wel die salade, taart, rolletjes of kroketten (!). Of ik ga ermee sauteren, vullen, smoren, konfijten danwel op zuur zetten.

Ik heb de (overigens vegetarische) soep iets aangepast, dit maakte ik ervan:meiraapsoep

Nodig voor 4 personen:
6 à 8 meiraapjes (niet al te grote)
1 middelgrote ui
2 knoflooktenen
1200 ml (liefst hete) groentebouillon
2 handjes doperwten (ik nam 100 g diepvries)
klontje boter
zout & peper uit de molen

Snipper de ui en geef even wat voorsprong door zachtjes te fruiten in een niet te zuinig klontje boter in een pan met dikke bodem. Was intussen de meiraapjes en verwijder harige gevallen, maar schillen hoeft niet, tenzij het hele taaie ouwe jongens zijn. Volgens Mari Maris moet je ze ‘brunoise’ snijden, maar dat is wel een monnikenwerk. Gewoon lukraak stukjes van pak ‘m beet anderhalve cm gaat ook prima. Doe bij de ui en fruit rustig even mee, samen met de gehakte knoflook plus wat zout en peper. Giet de hete bouillon erbij en laat met deksel op de pan een kwartier sudderen tot de rapen bijna gaar zijn. Kijk, nou komt die uitdrukking eindelijk eens van pas!
Doe intussen de bevroren doperwten in een kommetje, overgiet met kokend water en laat zo staan.
Pureer de soep in de blender, voeg eventueel een scheut slagroom toe om hem mooi romig en schuimig te maken. Doe nu de doperwten erbij, die zijn gaar zat.
Serveer in borden met een kriebeltje lekkere olijfolie en knoflokige croutons. Ik deed er ook nog wat kervel over, omdat ik die toevallig in huis had, maar iets ander groens kan ook.

P.S. Knoflokige croutons: Gewoon even twee gepelde en geplette knoflooktenen een paar minuten laten trekken in een koekenpannetje met een ferme scheut olijfolie op laag vuur. Knof eruitvissen en weggooien, nu heb je geurige olie zonder straks verbrande knoflookpuntjes. Oudbakken brood (dat kan ook prima met volkorenbrood zoals ik deed, al krijg je dan wel donkerbruine croutons) in dobbelsteentjes snijden en op hoog vuur al omscheppend bakken in de olie. Uit laten lekken op keukenpapier.

Dit recept komt zoals gezegd uit kookboek Groentebijbel, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto met mosselen & venkel

Gamba’s met dipsaus

Franse appeltaart

Vorig bericht: « Groentebijbel
Volgend bericht: Pannenkoeken met spek en appel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN