• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 juni 2014

Project Vlierbloesemchampagne

Om volstrekt onduidelijke redenen heb ik nog nooit zelf iets gedaan met vlierbloesem. En dat terwijl ik toch dol ben op alles met vlierbloesem erin, van limonade en siroop tot natuurlijk Hugo. Dus het werd hoog tijd om aan de slag te gaan. En omdat een mens heus niet altijd het wiel zelf hoeft uit te vinden, besloot ik om vlierbloesemchampagne te maken, naar het recept van Volkskrantcollega Tallina van den Hoed. Nee, geen echte champagne natuurlijk, maar wel iets bubbeligs, licht alcoholisch.

Eerst maar eens vlierbloesem plukken, en dat moet vanwege het stuifmeel (dat heb je nodig voor de vergisting) op een zonnige dag. vlierbloesemDeze komt van het Amsterdamse Bos, op een plek waar alleen wandelaars, fietsers en roeiers voorbij komen. En alleen geplukt vanaf ooghoogte, vanwege eventuele piesende honden. Fluks in een plastic tas en naar huis, in een emmer met de overige ingrediënten. vlierbloesemNee, ik ga hier niet het recept herhalen, dat staat al bij Tallina. Al deed ik trouwens wittewijnazijn in plaats van natuurazijn, want dat had ik niet in huis.

Dag 2: paar keer per dag roeren. Nee, alleen voor de foto mag de emmer even naar buiten, verder staat hij rustig in het donker in de berging.vlierbloesem

Dag 3: Gezellig geheel. En het ruikt nu al lekker. O ja, want dat viel me nog op: de bloemen zelf ruiken eigenlijk niet of nauwelijks.vlierbloesem

Dag 4: Hee, er begint eindelijk wat te veranderen. vlierbloesem

Dag 5: Hmm. De bloemetjes zijn nog verder naar de bodem gezakt. Het lijkt nu wel brak slootwater. Het is dat het nog steeds lekker ruikt, anders zou ik er een hard hoofd in hebben.vlierbloesem

Dag 6: It’s alive! De bloemetjes zijn allemaal naar boven gekomen. Dat lijkt mij een teken dat de boel begint te gisten.vlierbloesem

Dag 7: Voorzichtig maar eens een slokje nemen van onderuit. Daar blijkt zich beschaafd lichtgeel sap op te houden. Beetje flauw, dat wel.vlierbloesem

Dag 8: Eigenlijk had ik vandaag (of was het nou gisteren?) moeten gaan bottelen, maar er heerst verwarring. Er zijn mensen die op social media commentariëren dat de bloemetjes maar een dag in de emmer moeten, maar er zijn er ook die uitgaan van twee weken. Ruggespraak met Tallina. Het mag best wat langer staan. En ik mag er desgewenst ook best wat extra suiker bij doen, dan krijg je meer smaak, meer gist en meer alcohol. Lijkt me prima. vlierbloesem150 gram basterdsuiker gaat erbij, want die lost makkelijker op in een koude vloeistof dan gewone suiker.

Dag 9: Business as usual.vlierbloesem

Dag 10: ’s Ochtends tref ik de emmer zo aan:vlierbloesem

Na het gebruikelijke roeren is ‘ie zo:vlierbloesem

Ik vind het mooi geweest. Bottelen met die hap!

Eerst maar eens zorgen dat er brandschone flessen klaar staan. Beugelflessen of stevige sapflessen, zegt Tallina. Die heb ik overal vandaan gesprokkeld.vlierbloesem

Nu de boel zeven door een vergiet. Gelukkig heb ik twee van die emmers. Uiteraard is ook deze eerst goed schoongeboend…: vlierbloesem

Dan zeven door een (niet naar wasmiddel stinkende!) schone theedoek: vlierbloesem

En dan eerst maar in een schenkkan, want uit een emmer schenkt zo beroerd. En dan ook maar via een trechter.vlierbloesem

Tadaaaaa!vlierbloesemchampagne

Nu moeten ze alleen nog een week in de koeling, voordat ze open mogen. Ik ben benieuwd. vlierbloesemOf langer, want volgens Tallina krijgen ze alleen maar meer bubbels (en meer alcohol). Alleen niet langer wachten dan 6 maanden. Als de boel niet eerder ontploft is tenminste…

Naschrift: niet ontploft, integendeel, de flessen bevatten juist niet of nauwelijks bubbels. Toch te weinig suiker erin gedaan? Want echt lekker was het ook al niet, beetje flauwe boel. Potverdorie nog aan toe. Enfin. Gelukkig kan ik andere dingen wél heel goed.

P.S. Wil je het ook proberen? Dan moet je snel zijn, anders is de vlierbloesem weg en moet je weer een jaar wachten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vlierbloesemsiroop

Curry met pompoen

Siciliaanse frittata

Vorig bericht: « Burrata met gedroogde tomaten
Volgend bericht: Delia’s Bakboek, De Kunst van het Bakken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN