• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 maart 2015

Kliekipedia en 7x kliekjesrecept

Had je het al gezien? Er is een SIRE-campagne over kliekjes en een bijbehorende website, Kliekipedia.nl. Of ik mee wilde doen met een kliekjesreceptfilmpje? Tuurlijk!

kliekipediaWij gooien met z’n allen bedoeld en onbedoeld veel te veel eten weg wat nog prima opgepeuzeld had kunnen worden. Bovendien zijn er twee belangrijke misverstanden op kliekjesgebied, die ik graag te pas en te onpas wil helpen bestrijden:
1) Men denkt dat je met kliekjes dagen achter elkaar hetzelfde eet.
2) Men denkt dat je eerst een pakje of zakje nodig hebt om iets met kliekjes te kunnen doen.

Allebei klinkklare nonsens. Kliekjes kunnen op wonderbaarlijke wijze transformeren in iets anders. Althans, met een beetje creativiteit en inventiviteit. Maar omdat de pakjesfabrikanten de consument graag zien als een willoos, ideeënloos, hulpeloos schepsel, doen zij ons graag geloven dat een pakje de oplossing is van je kliekje. Maar dat is de boel omdraaien. Het idee van kliekverwerking is dat je opmaakt wat je hebt. Niet dat je er eerst weer van alles gaat bijkopen. Dat hoeft helemaal niet.

In het éénminuutfilmpje dat ik voor Kliekipedia maakte, laat ik zien wat je bijvoorbeeld kunt doen met een restje ovengeroosterde groente: 7 geheel verschillende nieuwe gerechten maken.

Voor wie het te snel gaat, heb ik hier de recepten. Een beetje globaal opgeschreven, want je kunt (nee, moet) er zelf een beetje mee spelen, al naar gelang je eigen voorkeur en voorraad.

Het basismateriaal:
ovengroente kliekjesPompoen, knolselderij, koolrabi, winterpeen en bloemkool in kleine stukjes. Omhusselen met peper, zout, fijngehakte tijm/rozemarijn en olijfolie. Een half uur roosteren in de oven op 200 °C, of iets langer, het gaat erom dat de boel gaar is met hier en daar een lekker geblakerd randje. Warm of lauwwarm eten als groente.

En dan?
kliekjes kliekipediaKliekje 1: Curry
Ui fruiten met wat geraspte gember. Lekker kerriepoeder (mijn tip: Surinaamse masala van Chan’s) even meebakken. Kokosmelk uit blik erbij, kwartiertje laten pruttelen. Groentekliekjes erdoor en meewarmen. Serveren met rijst, wat gehakte koriander, ringetjes lenteui en cashewnoten. Er zou trouwens ook prima nog kip of witvis doorkunnen, als je dat wilt.

Kliekje 2: Koekjes (fritters)
Kliekgroente wat fijner hakken. Eieren loskloppen met een lepel maïzena. Groente en blikje tonijn (of andere vis) erdoor. Of zonder vis, als je het vegetarisch wilt. Een lenteuitje, als je hebt. Zout en peper en liefst wat cayennepeper of gemalen chilivlokken voor wat pit. Grote koekenpan verhitten met wat plantaardige olie. Drie bergjes tegelijk erin gieten en bakken. Halverwege omdraaien. Serveren met partjes limoen/citroen om uit te knijpen.

Kliekje 3: Soep
Groente pureren met wat water of bouillon. Scheutje room erdoor voor de lekker. Pureren, maar wat heel fijngehakte groente overhouden voor de garnering. Serveren met een sliertje lekkere olijfolie erover.

Kliek 4: Salade
Freekeh koken (of quinoa of couscous). Meteen na het koken omhusselen met olijfolie en citroensap. Groente erdoor. Wat (ovengeroosterde) halve kerstomaatjes. Plukjes burrata (of mozzarella). Platte peterselie.

kliekipediaKliekje 5: Pasta
Ui fruiten, wat (blik)tomaat erbij, peper, zout, beetje gedroogde oregano. Even een kwartiertje laten sudderen en inkoken. Groentekliekjes erbij en meewarmen. Intussen pasta koken, alles door elkaar husselen. Bestrooien met parmezaanse kaas en versgemalen peper.

Kliekje 6: Frittata
Kliekgroente wat fijner hakken. Eieren loskloppen. Groente erdoor plus geraspte kaas. Olijfolie verhitten in een koekenpan die ook in de oven kan. Zachtjes bakken op het vuur, dan de pan in de oven zetten om de bovenkant mooi te laten garen.

Kliekje 7: Nasi (niet op de foto)
Ui fruiten met wat sambal. Rijst van gisteren opbakken op hoog vuur. Kliekgroente erdoor en goed meewarmen. Op smaak brengen met ketjap. In een koekenpan intussen knapperige spiegeleitjes bakken voor erover. Bestrooien met wat bladselderij.
kliekipedia kliekjesMaar misschien verzin je zelf nog iets veel beters? Het zou zo maar kunnen.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tapasp: poffertjes met geitenkaas

Charlotte royale

Aardbeienblokjes

Vorig bericht: « Pim’s koekjes
Volgend bericht: Lesje lambada »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN