• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 mei 2016

Aspergesoep van schillenwater

Asperges koken? Altijd eerst even de schillen en taaie uiteindes gebruiken om pak ‘m beet 15-20 minuten een bouillonnetje van te trekken, en daarna pas de asperges zelf erin koken. In mijn beleving worden ze dan nóg lekkerder. Maar dat kan ik me ook gerust inbeelden.

Wat daarentegen beslist geen fantasie is, is dat je met dat aspergewater vervolgens heerlijke soep kunt maken. En dat kun je gerust toveren noemen, want met dat lichtgele niksige water nog een paar luttele extra asperges voor de garnering, creëer je dan voor een habbekrats ineens weer een beeld van een soep. Nee, je hebt zelfs geen bouillonblokje meer nodig.
aspergesoepzeekraal
Het enige punt is dat je dat aspergewater moet binden tot soepdikte, anders blijft het natuurlijk water. Daartoe zijn er meerdere methodes. Een ouderwetse roux (boter en bloem) werkt het beste, maar room en een eidooier helpen ook mee, tevens voor de smaak. En zelfs het onbarmhartig pureren van asperges zorgt voor verdikking, maar dat vind ik altijd een beetje zonde, ik heb liever dobberende stukjes in mijn soep.

Enfin. Het is aspergetijd en we moeten (ja, moeten!) er zoveel mogelijk van genieten, dus
a) gebruik die aspergeschillen! Niet zomaar weggooien.
b) gebruik vervolgens dat aspergeschillenwater – ja, dat kan ook meerdere keren, daar wordt het alleen maar smakelijker van.
c) als je niet meteen toekomt aan soep maken: invriezen van het aspergeschillenwater gaat uitstekend. Ik gebruik er van die Turkse-yoghurtemmertjes voor.

Gisteravond at ik weer eens aspergesoep, dit keer met een handje zeekraal. Erg lekker, erg simpel. Hier staat mijn recept van aspergesoep met zeekraal. Kan ook zonder zeekraal, trouwens.

Ik ben trouwens in Trouw een aspergeserie begonnen, en op mijn website heb ik al mijn aspergerecepten even overzichtelijk voor je samengevoegd in een aspergereceptenspecial.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pastasalade met tonijn

Opgedofte makreelsalade

Feestdessert: Schwarzwalderkirschglaasjes

Vorig bericht: « Klassieke asperges met hollandaise
Volgend bericht: Lunchen bij l’Arpège »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN