• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 oktober 2009

CUISINE, 1000 klassiekers uit de Franse keuken

CuisineBernard‘Holy moly!’ was mijn eerste gedachte toen ik dit gevaarte zag binnenkomen. CUISINE, 1000 klassiekers uit de Franse keuken van Françoise Bernard is letterlijk monumentaal. Het telt 1104 pagina’s en weegt enkele kilo’s. Zoveel, dat mijn keukenweegschaal er helemaal de kluts van kwijtraakte. Niet een boek voor op een boekenstandaard in de keuken, die zakt pardoes door z’n poten heen.

1000 recepten, 500 foto’s
Het lijkt een trend. Een béétje landenkookboek telt 1000 recepten, kijk maar naar Italië, Spanje en Griekenland. Dan mag Frankrijk natuurlijk niet achterblijven, immers, de bakermat van de bonne cuisine? Deze is ook nog eens voorzien van 500 paginagrote foto’s. De moed zinkt de montere amateurkok bijkans in de schoenen.

Franse appelmoes
Maar ja, hoe Frans is Frans? Op de allereerste pagina vind je al meteen een ‘Portugese soep’, even verderop gevolgd door ‘Pasta gebakken op Italiaanse wijze’, ‘Schotse eieren’ en ‘gratineerde spinazie op Romeinse wijze’. En hoe Frans is pasta met basilicum, paella van klipvis of appelmoes? Maar niet getreurd, al snel wordt het een feest der herkenning voor de rechtgeaarde francofiel. Fondue bourguignonne, kip vallée d’auge, coq au vin, tong meunière, île flottante, millefeuille, peren belle hélène. Wel jammer dat de Franse namen er niet altijd bijstaan, dat had zo leuk geweest voor de couleur locale maar ook voor de herkenbaarheid.

Hondshaai
En zowaar, er staan volop dingen in waar ik nog nooit van gehoord had, zoals ‘bouillabaisse van ei’. Er is geen canard à l’orange, maar wel eend met olijven of met perzik. Wat zou Runderpensvetrok zijn? En wie heeft er ooit gepaneerde hondshaai gegeten of gemaakt? Ach wat leuk, er is zelfs een ‘Salade van de chef’, dat is toch meestal met alles wat op moet? En hee wat gek, een apart hoofdstuk ‘Specialiteiten’ waar gazpacho en pekingeend gebroederlijk figureren naast bouillabaisse en kaasfondue.

Gans vullen
Registers zijn vaak lastig, zo blijkt ook hier. De cassoulet staat bij de T, van ‘traditionele cassoulet’. Zucht. Maar achterin dit immens grote kookboek vinden we ook bijlagen met très handige plaatjes van dieren en welk stuk vlees waar zit, inclusief de kenmerken en de ideale baktijd. Hoe vul je een gans? Wat is het verschil tussen vederwild (fazant, patrijs) en haarwild (haas, ree, wild zwijn)? Zelfs een hele pagina over orgaanvlees en eentje over tafel dekken en wijn serveren. Kijk, daar zijn die Fransen nou weer meesterlijk in. En dan ook nog een bleu-blanc-rouge leeslint.

Françoise Bernard, CUISINE – 1000 klassiekers uit de Franse keuken, uitg Lannoo, ISBN, 9789020984408, € 49,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Dagelijkse kost

Culinaire cadeautjes

Kookboek met korting

Vorig bericht: « Over de kook
Volgend bericht: My Life in France »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN