De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 december 2009

Masterchef in Nederland

Helaas. Het leek zo mooi. Masterchef, de leukste en lekkerste kookserie aller tijden nu eindelijk op de Nederlandse televisie, elke werkdag op RTL 5, zoals ik onlangs schreef. Maar er zit een addertje onder het gras. Het was toch zo’n briljant idee. Als we zelf in Nederland geen fatsoenlijke kookprogramma’s kunnen maken (en dat kunnen we helaas niet), waarom dan niet het bewezen succesprogramma van de BBC overnemen? Zo gezegd, zo gedaan.masterchef4

Commercials fietsen
Maar wat is het geval? De oorspronkelijke aflevering duurt een half uur. De uitzending bij RTL 5 ook, maar daar moeten er wel 10 minuten commercials doorheen gefietst worden. Dat betekent knippen. En uitgerekend in het juryberaad is geknipt. Tot twee keer toe moet de jury een keuze maken, eerst van 6 kandidaten naar 3, tenslotte naar eentje. En die moet het op vrijdag opnemen tegen de andere 3 winnaars van die week. Nu zie je mensen koken en daarna, hup, wordt simpelweg meegedeeld wie overblijft.

Die donkere en die kale
Daarmee slaat RTL5 de plank lelijk mis. Juist het overleg tussen de juryleden is cruciaal! Waarom kiezen John Torode (die donkere Australiër) en Gregg Wallace (die kale met dat rare accent) voor de ene kandidaat en niet voor de andere? Daar hebben ze een goed verhaal over. Ze zijn het niet altijd met elkaar eens, maar juist hun beraadslagingen zijn interessant. Want waarom vinden ze nou juist die ene kandidaat een talent, ook al heeft hij of zij niet het allerlekkerste gerecht gekookt? Als kijker zit je aan de buis genageld om dat te horen. Zat althans, want de Nederlandse kijker ziet hier helemaal niets van.

Kant noch wal
Wat een gemiste kans! Juist deze deskundige jury zorgt ervoor dat deze televisieserie uitstijgt boven het gewone. Neem nou afgelopen voorjaar het Nederlandse programma Topchef , waarin heuse topchefs letterlijk niet meer weten te melden (althans niet in beeld) dan ‘het was matig’, ‘het sloeg kant noch wal’ of ‘dat was het mooiste gerechtje’. Juist het uitgebreide commentaar van de Masterchef-juryleden maakt dit programma bijzonder. Onnavolgbaar is de wijze waarop ze voor ons, kijkers op de bank, voelbaar onder woorden weten te brengen hoe de geproefde gerechten smaken.

Gekonkelarij
En ja natuurlijk, dan is er ook nog de kwaliteit van de kandidaten, de overweldigende hoeveelheid eten en koken in beeld en de afwezigheid van geneuzel, gekonkelarij en ijdeltuiterij. Maar heus, kijkers die nu pas kennismaken met deze serie en het origineel op de BBC niet hebben meegemaakt, wordt een essentieel onderdeel van het programma onthouden. En dat allemaal door die suffe reclamefilmpjes. Commerciële televisie, het blijft behelpen.

P.S. Ik melde vorige keer abusievelijk dat het gaat om de herhaling van de Britse serie uit 2009, maar het betreft de herhaling van de serie uit 2008. Ik zag althans gisteravond mijn favoriete finaliste voorbij denderen in de voorrondes. (Niet doorklikken als je nog niet wilt weten wie de winnaar is!)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De Verrassingschef

The Hairy Bikers

Klootwijk aan zee

Vorig bericht: « Handboek snijtechnieken
Volgend bericht: De grote kliekjesscheurkalender 2010 »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN