• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 maart 2010

Noors appel-kaneelbrood (Kringler)

(4-6 personen)

Bereiden: 20 minuten
Wachttijd (rijzen): 1,5 uur
In de oven: 20 minuten

Deze Noorse soort koffiebroodjes worden gemaakt van een gistdeeg met suiker en lekker geurige kardemom. Je vult ze met appel en kaneel, of met room, of met wat je er maar in wilt stoppen. Het wordt een soort lang gevlochten brood dat je in stukken snijdt voor bij de koffie. Het lijkt veel werk, maar dat is het niet. Het zijn wat handigheidjes (zie de printversie van het recept voor de illustraties!) en vooral veel tijd voor rijzen

Nodig:
Voor het deeg:
300 g bloem, gezeefd
75 g suiker
1 tl kardemompoeder (gemalen uit een potje of gestampte zaadjes uit ± 10 peulen)
1 tl zout
1 zakje gist (7 g)
35 g gesmolten boter
175 ml lauwwarme melk

Voor de vulling/afwerking:
1 appel
2 volle el suiker
1 el kaneel
6 el poedersuiker

  1. Meng alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar in een kom.
  2. Voeg de lauwe melk en gesmolten boter toe
  3. Kneed op het aanrecht stevig met de hand een paar minuten tot een elastisch brooddeeg.
  4. Doe in de kom, dek af met plastic en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  5. Maak een worst van het deeg en leg die op een vel bakpapier.
  6. Rol met de deegroller het deeg in de breedte uit tot een lap van 1,5 – 2 cm dik.
  7. Schil de appel en snij in kleine stukjes. Strooi met de suiker en kaneel over het deeg.
  8. Rol het deeg nu in de lengte weer op tot een dikke gevulde worst.
  9. Leg met de naad naar beneden op het bakpapier op de bakplaat.
  10. Knip het deeg aan de bovenkant om de 3 cm tot halverwege in. Vouw het deeg afwisselend naar links en rechts, zodat je een soort vlechtmotief krijgt (zie de printversie van dit recept voor stap-voor-stap illustraties!).
  11. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek weer 45 tot 60 minuten rijzen.
  12. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  13. Bak het brood in circa 20-25 minuten goudbruin (niet te lang, dan wordt het te droog).
  14. Laat afkoelen op een rooster.
  15. Maak een wit glazuur van de poedersuiker en 1 eetlepel water. Smeer dit over het afgekoelde brood.

Serveren: snij in schuine plakken en eet het liefst nog dezelfde dag.

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Salade met couscous en tonijn

Rondo’s

Buitenlandse pakjes & zakjes: Currywurst

Vorig bericht: « Kookprogramma Instant Restaurant
Volgend bericht: Over de kook met BN’ers »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN