• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 juni 2018

Miso-noedelsoep (ramen)

Taal is een magisch mooi iets en eettaal helemaal. Neem nou pasta. Ooit was dat spul om je tanden mee te poetsen of om je kunstgebit mee vast te plakken. Daarna associeerden we het vooral met een smeersel van pinda’s of chocolade om de boterham mee te plamuren. Maar tegenwoordig denken we bij pasta steevast aan Italiaanse deegwaren.

Ook zoiets: ramen. Dat zijn zoals u weet doorzichtige glaspanelen maar van Tokio tot New York betekent het intussen vooral een razendpopulair Japans soepje met deegslierten.Ik weet natuurlijk niet hoe het zit bij u in Appelscha of Zierikzee, maar hier in Amsterdam rukken de ramententjes op en kun je op menig straathoek intussen een geurig noedelsoepje wegslobberen. In Japan doet het dienst als zowel ontbijt, lunch, diner als snack tussendoor, altijd inclusief geslurpt voor de beste smaakbeleving. Want ramen is bij uitstek doodgewoon volksvoedsel, niks gastronomisch aan. Maar dat maakt het niet minder lekker en intens bevredigend en toch prettig licht. Het begint bij bouillon en noedels, de rest is een kwestie van variëren al naar gelang eigen smaak en groentela. Vlees of vis kan er ook in, een eitje hoort er ook vaak bij. Voor u op de kast klimt: ik realiseer mij terdege dat ik niet authentiek Japans bezig ben, maar mijn snelle versie is in ieder geval een stuk smakelijker dan die bremzoute instantpakjes.

Uit een zakje: Nissin Demae ramen knoflook kip
Noedels 91,6% [tarwebloem, palmolie, zout, meelverbeteraars (E500, E451), stabilisator E501, verdikkingsmiddel E412, antioxidant E306], kruidenpoeder 8,4% [zout, suiker, smaakversterkers (E621, E635), knoflook (9% in kruidenpoeder), maltodextrine, specerijen, aroma’s, prei, zuurteregelaar: citroenzuur, kiparoma (0,5% in kruidenpoeder, smaakversterkers: E627, E631, antiklontermiddel E551].

Bovendien heb ik een geheime smaakbooster, namelijk miso. Daar raken Japanners niet over uitgepraat, maar het komt kort samengevat neer op een gefermenteerde pasta (sic!) van sojabonen.

Dit is mijn favoriet, een witte (karamelkleurige), van de toko. Universeel inzetbaar.

Je hebt ze grofweg in wit (lees: beige/karamel-kleurig, shiromiso) of rood (lees: alle tinten donkerbruin, akamiso). Hoe donkerder, hoe zouter en voller van smaak, voor beginners adviseer ik een lichte. Probeer er gewoon eens eentje van de toko of natuurwinkel.


Recept Miso-noedelsoep
(we noemen het: ramen voor beginners)

Nodig voor 2 personen:
150 g noedels
150 g kipdijfilet
1 ei
100 g shiitake
½ stronk paksoi
2 lente-uien
2 eetl (lichte) miso
½ paddestoelenbouillonblokje (Star)
stukje verse gember
1 knoflookteen
750 ml kokend water
Japanse sojasaus
plantaardige olie

Snij de shiitake in plakjes, de paksoi in repen, de lente-ui in ringetjes. Hak de knoflook en gember fijn. Kook de noedels gaar volgens de verpakking, spoel af met koud water in een vergiet en verdeel over 2 diepe kommen. Jazeker, u kunt de noedels ook koken in de soep zelf, maar dan zijn ze veel lastiger eerlijk te verdelen, en ze warmen straks vanzelf weer op. Kook het ei net niet helemaal hard. Snij de kip in kleine stukjes. Verhit wat olie in een braadpan en bak de kip samen met de knoflook en gember op hoog vuur al omscheppend bruin. Giet het kokend water erbij, plus het halve bouillonblokje en breng aan de kook. Voeg de shiitake toe en na 1 minuut de paksoi. Duw goed onder en laat kort garen. Roer de miso los in een kommetje met een kopje kokendhete soep, giet dan alles terug in de pan. Proef en breng op smaak met sojasaus. Verdeel over de kommen. Garneer met een half gepeld ei en lente-ui. Ook lekker: dunne reepjes nori (zeewier), taugé, ja zelfs (hoogst on-Japans) koriander. Leef je uit!

TIPS:
Het kan met elke soort noedels die je lekker vindt. Ik probeerde het ook met sobanoedels (boekweit), want die vond ik in Japan zo heerlijk, sterker nog, ik heb ze daar zelf gefabriekt in een kookworkshop.

Maar deze van Ecoplaza bleken niet geschikt: ze vallen uit elkaar. Ik waarschuw maar vast. Want je moet natuurlijk wel die slierten kunnen slobberen. 

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Hutspot

Shoarma van oesterzwammen

Hertenbiefstuk met stamppot

Vorig bericht: « Stamppotmuffins
Volgend bericht: Buitenbeentjesjam »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN