• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 september 2018

Japan Easy

Fans van de Engelse versie van Masterchef kennen hem nog uit 2011, toen Tim Anderson de finale glansrijk won met een exquise minihamburgertrio, bestaande uit een Amerikaanse tartaarburger met gerookte limoen en jalapeño-marmelade, een Tokio-burger met zeeduivel, ponzu-jelly en mayonaise van groene thee, plus een Engelse currylamsburger met appel, bierchutney en raïta. Driewerf wauw. De gelukkige winnaar kon het zelf ook nauwelijks geloven. ‘They liked the burger!’ riep hij aan de telefoon tegen zijn vrouw.

Intussen zijn we zeven jaar verder en heeft hij zijn eigen Japanse restaurant in Brixton. Zojuist verscheen zijn (tweede) kookboek in Nederlandse vertaling, al zou je dat aan de titel niet afzien, die is nog steeds Japan Easy. Alles, maar dan ook werkelijk alles in het boek draait om laten zien dat de Japanse keuken makkelijker is dan je denkt. Je hoeft alleen maar twee belangrijke dingen te onthouden:
1) Schaf een aantal typisch Japanse basisingrediënten aan (sojasaus, mirin, rijstazijn, dashi, miso, panko en nog zo wat), daarmee kun je vervolgens volop aan de slag, want ze komen alsmaar terug in de recepten, in steeds wisselende combinaties. O, en misosoep mag van hem gewoon uit een pakje.
2) Japanse chefs moeten inderdaad jaren oefenen op het koken van rijst of het bakken van een omeletje (zie vooral ook de documentaire Jiro dreams of sushi), maar dat geldt allemaal niet voor de thuiskok.

Bij alle recepten staat het niveau aangegeven, en dat gebeurt op z’n popie-jopies met termen als ‘Gênant makkelijk’ en ‘Bespottelijk makkelijk’ en loopt op tot ‘Zooooooo niet moeilijk’. Ik moest erg lachen om zijn extreem losse schrijfstijl, waarbij hij ook nog eens heel veel dingen uitlegt en toelicht. En dan is het boek ook nog eens mooi vormgegeven, dat begint al bij de cover die lekker is om aan te raken en het subtiele blauw op snee, maar het zit ‘m ook in de fraaie foto’s en stijlvolle illustraties.

Het boek was zo inspirerend, dat ik maar meteen een heel menu maakte, want inderdaad, voor alles heb je zo’n beetje dezelfde basisingrediënten nodig. Die ik grotendeels in huis had want meegenomen als culisouvenirs van mijn reis naar Japan. Maar veel dingen vind je tegenwoordig ook in de supermarkt, of anders in een goede toko of online.

Mijn menu:
Vooraf: pikante tonijnrol (sushi)

Daarna:
Gestoofde bimi met sesamsaus
Aubergine met zoet misoglazuur
Gegrilde kabeljauw met zoete miso
Tsukemono (zoetzuur naar recept van mezelf, dat was namelijk nóg makkelijker dan die van hem)
Misosoep
Rijst met furikake (uit een zakje)

Groot succes! Vooral de aubergines met misoglazuur waren verrukkelijk, daarvan geef ik je hier het recept. Voor de rest verwijs ik je graag naar dat boek.

Tim Anderson, Japan Easy – Klassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000361236, 24, 99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Bijzonder simpel

Kookboekenweek 2022

Kookboek Cucina di casa mia

Vorig bericht: « Pad thai met kip
Volgend bericht: Japanse aubergines »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN