• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 maart 2020

Spaanse skrei

Viscuisine, bestaat dat nog? Jazeker, vis met een smeuïg laagje erop uit de oven. Deze Spaanse versie komt echter niet kant-en-klaar uit de diepvries maar verzon ik helemaal zelf, met amandelen en chorizo. Helemaal lekker met skrei, die heerlijke winterkabeljauw die zo mooi in mollige vlokken uiteenvalt.

Inspiratie
‘Hoe kom je toch aan inspiratie?’ is een van de meestgestelde vragen die ik krijg. Naast ‘Hoe blijf jij zo slank bij al dat eten?’ en ‘Zoek je nog een proefkonijn?’. De supermarkt is een dankbare bron voor culinaire bezieling. Je denkt misschien dat ik de laatste tijd wat minder gepreoccupeerd ben door pakjes en zakjes, maar niets is minder waar. De poedermixen verdienen nog altijd mijn warme belangstelling, en zorgen steevast voor verse ideeën. Net als kant-en-klaarvoedsel, verspakketten en andere maaltijdoplossingen. Eén rondje door de buurtsuper en ik kan weer weken vooruit.

Kapper
Maar dit keer ging het anders, nu kreeg ik zomaar ineens een ingeving bij de kapper. Die van mij was ooit kok, maar daar had hij het op enig moment zo compleet mee gehad, dat hij het roer omgooide en haarkunstenaar werd. Ik geloof niet dat hij sindsdien ooit nog een pan heeft aangeraakt, wat niet wegneemt dat we het tijdens de knipbeurten vaak over eten hebben. Toen hij vroeg wat ik die avond ging koken, dacht ik zomaar ineens, vanuit het niets, aan skrei. Die lekker mollige winterkabeljauw van helemaal bovenin Noorwegen, waar het nu de tijd voor is. Maar hoe dan? Terwijl de kapper naarstig voortknipte mijmerde ik over de zak amandelen die ik nog had liggen. Iets Spaansigs doen?

Viscuisine
En ik herinnerde me ineens viscuisine, je weet wel, diepvriesvis-met-een-smeuïg-laagje-erop. Bestaat dat nog? Jazeker, in drie smaken: Bretagne (peterselie-citroen), Florentine (spinazie-tomaat-kaas) en Italiano (tomaat-paprika-mozzarella). Zodra de kapper was uitgeföhnd sprong ik op de fiets naar de visboer, en zowaar, die had prachtige skrei in de vitrine liggen. Bij deze doe ik de firma Iglo een geheel nieuw idee aan de hand: viscuisine España, met amandelen en chorizo. Plus voor de lekker een vleugje citroen. Olijfje erbij en klaar is Kees. Nog voordat het in de handel is, kan ik je nu alvast vertellen dat je dat net zo makkelijk en véél lekkerder zelf maakt.

Zelf maken?
Recept Spaanse viscuisine met skrei

Nodig voor 4 personen:
4 skreifilets (à 150 g), of gewone kabeljauw of andere witvis
75 g blanke amandelen
75 g chorizo
75 g lekkere zwarte olijven
½ citroen
zout & peper uit de molen
wat olijfolie

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Snij de chorizo in stukjes (anders loopt de machine vast) en doe met de amandelen in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer. Maal tot kruim. Rasp de schil van de ½ citroen erboven fijn. Dep de visfilets droog en bestrooi met zout en peper. Leg ze in een licht ingevette braadslee. Verdeel het kruim erover en duw lichtjes aan. Strooi de olijven ertussen. Dit kan allemaal al van tevoren, bewaar afgedekt in de koelkast maar haal er op tijd weer uit, zodat de vis niet ijskoud de oven ingaat.
Besprenkel de boel op het laatst met een fliebeltje olijfolie en zet de schaal ± 15 minuten in het midden van de oven als je mooie dikke moten hebt. Bij dunne fileetjes ben je in 10 minuten al klaar. Wij aten dit met een grote salade van geroosterde venkel, maar gebakken aardappeltjes zijn er vast ook heerlijk bij.

TIP:
Een braadslee is de ideale ovenschaal. Metaal geleidt de warmte optimaal, waardoor gerechten sneller garen en knapperiger worden dan in glas of keramiek. Zorg dat je verschillende maten hebt, van groot (lasagne, groente roosteren, rollade) via middelgroot (vier skreifilets) tot klein (even wat nootjes roosteren). Een antiaanbaklaag is overbodig, die kan toch alleen maar beschadigen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vierkazensaus

Risotto met mosselen & venkel

Ceviche van heilbot met grapefruit

Vorig bericht: « Rijstsouffleetjes
Volgend bericht: Coronakoekjes bakken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN