• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 januari 2021

Appel-walnootmuffins

Zin in een lekkere, luchtige, niet zo zoete snack voor tussendoor? En moet je net als ik toevallig van je appels en walnoten af? Dan zijn deze muffins een puik idee. Heerlijk bij een potje thee en zo gepiept.

Er is allerwegen veel leed op de hele planeet, dus ik mag niet klagen, maar dat doe ik intussen natuurlijk wel. Want ik maak namelijk helemaal niks meer mee. En dan bedoel ik ook echt niks. De dagen rijgen zich aaneen als kleurloze kralen aan een doffe ketting. Alle uitjes zijn afgelast. Alle boekpresentaties zijn geannuleerd. Alle reisjes zijn gecanceld. Alle persbijeenkomsten gaan niet meer door. Alle lezingen en optredens in boekwinkels zijn uitgesteld tot sint juttemis.

Als er niks te melden valt, waar moet ik dan in hemelsnaam over schrijven? Van al dat brave binnen zitten is de schrijfinspiratie zo langzamerhand ernstig aan het opdrogen. Al knijp ik mijn handjes fijn dat kookinspiratie gelukkig nooit een probleem is, die is er altijd. Eten moet je immers toch, elke dag weer. Elk nadeel heb z’n voordeel. Al moet ik bekennen dat mijn ingrediëntenassortiment de laatste tijd noodgedwongen nogal beperkt is. Want ondanks ruimhartig uitdelen zit ik nog altijd met een kelder vol appels en walnoten. Allemaal oogst uit mijn Franse tuin vol appel- en walnotenbomen. Hè nee hè? Begint ze nu alwéér over dat huis in Frankrijk? U moet het me maar vergeven. Het is heus niet om u jaloers te maken, maar simpelweg omdat alle andere schrijfonderwerpen zijn uitgeput.

Maar gedeelde smart is halve smart. U als lezer zit er intussen ook maar mooi mee opgescheept. Eerst moet ik namelijk van al die appels en walnoten af, pas dan kan ik u weer andere recepten gaan voorschotelen. Nu wil het geval dat bakken uitstekend helpt tegen alle mogelijke vormen van donkeredagenneerslachtigheid. Ik was appel-walnootcakejes van plan, maar had niet genoeg boter in huis, dus het werd een uitprobeerbaksel van heel andere verhoudingen dan ik normaal zou doen. Maar kijk, toen werden het een soort muffins. Veel luchtiger, veel minder zoet. Echt een puike snack voor tussendoor. Potje thee erbij en nou voorlopig niet meer piepen.

RECEPT
Appel-walnootmuffins

Nodig voor 12 stuks:
2 appels
75 g walnoten
100 g gedroogde vijgen
200 g zelfrijzend bakmeel (zie tip)
100 g boter
100 g suiker
2 grote eieren
½ theel kaneel
1 theel gemalen/fijngestampte kardemom (zie tip)
snufje zout

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Smelt de boter en laat iets afkoelen. Gebruik er een beetje van om alvast een muffinvorm (12 holtes) in te kwasten met boter en daarna te bepoederen met een waasje meel. Klop in een grote kom met de mixer de eieren luchtig met de suiker. Giet de boter erbij en mix kort erdoor. Doe bakmeel, kaneel, kardemom en zout erbij en mix weer kort erdoor. Hak de walnoten en vijgen in kleine stukjes. Rasp de geschilde en ontklokhuisde appel met een grove (blok)zeef. Schep (niet mix!) vervolgens alle drie door het beslag en verdeel eerlijk over de muffinvorm. Bak de muffins 20 minuten in het midden van de oven. Bewaar eenmaal afgekoeld in een luchtdicht trommeltje, maar versgebakken zijn ze het allerlekkerst.

TIPS:
• Appel eerder raspen? Hussel dan om met een kneep citroensap tegen het bruin worden.
• Zelfrijzend bakmeel kun je uiteraard ook altijd vervangen door gewone bloem met een flinke theelepel bakpoeder die je goed door de bloem mengt. Let trouwens wel op als je heel oud zelfrijzend bakmeel hebt dat al jaren in de kast staat: de rijskracht gaat in de loop der tijd achteruit, dus dan wordt je gebak niet meer zo luchtig.
• Voorgemalen kardemom is makkelijk, maar verliest snel z’n aroma en wordt muf, dan heb je er niet zo veel aan. Ik gebruik liever kardemompeulen: openbreken en de zwartbruine zaadjes fijnstampen in een vijzeltje, dan komt de heerlijke geur je meteen tegemoet.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pistachetaartjes

Hachee

Kabeljauw met botersaus

Vorig bericht: « Pindasoep met rijst
Volgend bericht: Peren pistache plaatcake »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN