• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 maart 2021

Atjar tjampoer

Nee, het valt allemaal niet mee dezer dagen. Weet je wat? Ik doe speciaal ter algehele opfleuring een serie met zonnig gele recepten. We beginnen met pure zonneschijn in een potje: fleurige knapperige groente in het zoetzuur, beter bekend als atjar tjampoer.

Altijd november, altijd regen.
Nou, heus niet alleen in november… Helemaal in Normandië, dé Franse regio voor regengarantie. Eigen schuld, dikke bult, ik wilde zo nodig een Frans huis op rijafstand. Dat is gelukt, alleen tja, het weer is er niet beter dan in Nederland. Het had natuurlijk al een waarschuwing moeten zijn dat de mooie aangebouwde veranda door de vorige eigenaars ‘het regenterras’ werd genoemd. Al valt het in de praktijk trouwens best mee. Het is namelijk tussen de buien door opvallend vaak droog. Wat echter vooral opvalt is dat je hier bijna ongemerkt zo veel mogelijk buiten bent.

Om te beginnen wandel je zo het bos in, of de weilanden, waar ik tot nu toe slechts één keer een andere wandelaar ben tegengekomen, met hond. Maar vooral vliegt de tijd voorbij met een beetje aanpielen in de tuin. Houtblokken kloven tot handzaam formaat voor de kachel of takkenbossen in stukjes breken voor aanmaakhoutjes. Bladeren harken voor de kersverse composthoop. Appelbomen snoeien. Fikkie stoken. Ook in de winter valt er in een grote tuin altijd wel wat te doen.

En anders zit ik gewoon op een bankje, in een dikke jas, de handen gevouwen om een loeihete kom met thee, maar hé, wél lekker buiten. In Amsterdam zou ik er op zo’n grijze dag niet over piekeren om op mijn balkon te gaan zitten, maar hier voelt buiten meteen als instant vakantie. En kijk, dan komt soms als beloning ineens zomaar de zon tevoorschijn. Want ze hebben heus wel zon hoor, zelfs in Normandië.

À propos, ik ben graag uw hoogsteigen zonnestraaltje in grauwe dagen. Daarom heb ik speciaal een serie met zonnige recepten in petto. We beginnen met een sprankelende portie hapklare levenslust in een potje: atjar tjampoer. Meteen maar een paar potjes, want ze delen leuk uit. Heerlijk fris bij nasi goreng of andere rijstgerechten. Eigenlijk bij alles wat oosters is. En prachtig zonnig geel dankzij de koenjit. Overigens heb ik zoals gewoonlijk verschillende methodes uitgeprobeerd, ik zal u de details besparen, maar dit recept beviel uiteindelijk het beste.

RECEPT Atjar tjampoer

Nodig voor 3 à 4 jampotten:
150 ml natuur- of appelazijn
150 ml water
200 g witte kool (of spitskool)
150 g wortel
150 g sperziebonen
200 g bloemkool
1 rode (punt)paprika
2 rode pepers
1 grote ui
3 cm verse gember
2 knoflooktenen
2 theel koenjit/kurkuma
1 theel zout
3 eetl suiker
1 eetl plantaardige olie

Snij de kool, wortel en paprika in dunne korte reepjes, de sperziebonen in stukjes van 1 cm, verdeel de bloemkool in piepkleine roosjes. Hak de rode pepers (zonder zaadjes) fijn. Snij ui, gember en knoflook in handzame stukken, doe samen met koenjit en zout in de keukenmachine en maal net zo lang tot het een natte prut is. Of gebruik hiervoor het bakje dat hoort bij de staafmixer. Eigenlijk hoort het in een vijzel (of cobek), dat mag natuurlijk ook. Als het maar goed pruttig wordt. Verhit de olie in een braadpan en fruit het uienprutje zachtjes 5 minuten. Voeg azijn, water en suiker toe, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Voeg nu alle groente toe, wacht weer tot het pruttelt en laat dan 5 minuten koken. Doe over in schone glazen potten, duw goed aan met een vork, ze mogen lekker vol zitten. Draai dicht en zet 5 minuten ondersteboven. Blijft in de koelkast wekenlang goed.

TIP:
Fruit de uienprut aan als hierboven. Neem twee keer zoveel azijn en water en gaar daarin de groente. Voeg twee keer zoveel suiker, een lepel kerrie, drie lepels mosterd en een lepel maizena toe en laat indikken tot saus. Voilà: piccalilly.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) als deel 1 in mijn zonnige serie. Er zijn er nog 3: Griekse aardappels, Risotto met gele biet en walnoten en Ananasjam met limoen.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Schorseneren uit de oven

Vegan tartaar (à la Hiltl)

Kookboek Een tafel vol

Vorig bericht: « Camiflette met witlof
Volgend bericht: Griekse aardappels »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN