• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 juli 2021

Faking eend

Vorig jaar om deze tijd zat ik in Peking. Of nee, wacht, dat was twee jaar geleden. Kijk, dat heb ik nou dus de hele tijd. Er zit een gat in mijn leven waarin een compleet coronajaar is verdwenen. Wat heb ik in die tijd eigenlijk gedaan? Wie het weet mag het zeggen. Zelf heb ik geen flauw idee.

Terug naar Peking. Wat eet een mens daar in ieder geval? Pekingeend natuurlijk. Na een tip toog ik naar een immens filiaal van Quan Ju De, een restaurantketen gespecialiseerd in dat ene gerecht. Van buiten leek het wel een Disney-paleis met vele fel verlichte etages. Een receptiedame dirigeerde ons naar de vierde verdieping. Daar werden we via een wirwar van allemaal eetzaaltjes naar een tafeltje geleid. Al snel daarna verscheen er inderdaad een eend op een karretje, plus een bijbehorende hoogbemutste chefkok die hem vakkundig in hapklare stukjes sneed. Vervolgens demonstreerde een serveerster met twee eetstokjes, zeer omzichtig, in een kennelijke poging tot hoffelijke pré-covidhygiëne, hoe je de bijgeleverde flinterdunne pannenkoekjes ermee moest vullen en oprollen, terwijl de rest van het etablissement dat gewoon met de hand deed.

Maar nu thuis. Een hele eend klassiek op z’n Pekings bereiden, daar bent u dagen zoet mee. Alleen even een eendenborstfilet bakken vond ik een schamel alternatief. Dan maar liever gewoon helemaal freestyle, met shiitakes. Faking eend. Dat bleek heel erg lekker én zo gepiept. Daarom maken we ter compensatie de pannenkoekjes zelf, al kunt u die ook gewoon kopen bij de toko (diepvries). Het is namelijk best wat werk, zeg ik er eerlijk bij, en zo mooi dun en rond krijgt u ze zelf toch nooit.

Recept: Pekingpaddo’s (Faking eend)

Nodig voor 4 personen:
600 g shiitakes
1 komkommer
4 lente-uitjes
1 potje hoisinsaus
2 el geroosterde sesamzaadjes

Marinade:
2 el hoisinsaus (uit dat potje)
1 el Japanse sojasaus
1 el sesamolie + extra
1 uitgeperste knoflookteen
1 el geraspte gember
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
zout & peper uit de molen

Pannenkoekjes:
250 g bloem
150 ml kokend water
snuf zout

Meng de marinade in een grote kom. Snij de shiitakes in reepjes, schep erdoor en laat een uur staan. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C). Snij de komkommer en lente-ui in dunne reepjes van zo’n 8 cm.
Pannenkoekjes: Zeef bloem en zout boven een kom. Giet al roerend met een vork het kokende water erbij tot het klontert. Kneed kort tot een bal. Laat afgedekt een half uur rusten. Kneed 5 minuten stevig tot een soepel deeg. Laat weer een half uur rusten. Rol uit tot een dikke worst, snij in 16 gelijke stukken en kneed tot balletjes. Rol op een licht bebloemd werkblad uit tot koekjes van Ø 6 cm. Kwast de helft in met sesamolie, sandwich er 2 op elkaar. Rol ze samen dun mogelijk uit. Verhit een koekenpan (of 2) zonder olie en bak de 8 dubbele pannenkoekjes op rustig vuur anderhalve minuut per kant. Trek ze uit elkaar als ze nog warm zijn.

Hoe eet een mens dit? Pak een pannenkoekje, besmeer met wat hoisinsaus. Schep er shiitakes op plus wat komkommer en lente-ui. Bestrooi met sesamzaadjes. Vouw of rol op en eet, uiteraard met de hand.

TIP:
Hou de pannenkoekjes warm onder een deksel, gestapeld op een bord bovenop een pan kokend water. Of maak ze van tevoren en warm ze even op in de magnetron (goed afgedekt tegen het uitdrogen).

Ook leuk:
• Reisverslag van de Trans-Mongolië Express
• Een ander typisch recept uit Peking: Beijing Noedels

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Noedelsalade met pinda’s

Wortelen met honing en tijm

Witte wintergroente met gnocchi

Vorig bericht: « Tom kha noedelsoep
Volgend bericht: Spaanse bonenschotel met kip »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN