• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 september 2022

Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen

Deel drie alweer van mijn zomerserie, waarin ik in de bonen ben. En in de bloemetjes. Wat leidde tot een even heerlijke als mooie salade met drie soorten bonen plus eetbare bloemen uit eigen tuin.

Ik had voor het eerst van mijn leven doperwten gezaaid, en ineens hing er een woud van peulen tussen de kronkelende topjes, bomvol groene knikkers die popelden van enthousiasme om door mij eruit gehaald te worden. Niks geeft meer voldoening dan je eigen boontjes doppen. Helemaal in de zon, met een glaasje erbij, ook al hield ik er uiteindelijk slechts twee handjes van over. Zo jammer dat het versedoperwtenseizoen alweer voorbij is.
Ook voor een recept met verse tuinbonen en kapucijners is het nu te laat. Toen ik begin juni langsging bij Anjet van Linge en Marc de Groot van tuinderij Animaheert stonden die allebei nog in volle glorie: de kapucijners met hun knalpaarse peulen, de tuinbonen in hun fluwelig-groene behuizing. Als je bij tuinbonen na de zevende zijtak de top eraf haalt, leerde ik van Marc, wordt de plant minder interessant voor zwarte luis. Maar vooral: die topjes kun je lekker roerbakken of in de soep doen. ‘Soep met de belofte van tuinbonen’, noemt Anjet dat.

Maar sperziebonen zijn er nu nog wél volop. Al lijkt het alsof we collectief vergeten zijn het een echte zomergroente is. Ze zijn immers het hele jaar verkrijgbaar, ingevlogen uit Afrika. Volgens mij zijn we juist daardoor sperziebonen zo gewoontjes gaan vinden. Maar eet eens een maaltje sperziebonen die die ochtend vers geplukt zijn van de plant en je valt van je stoel van opperste verrukking. Ook wil ik graag meteen een pleidooi houden voor gele sperziebonen. Hier een zeldzaamheid, in Frankrijk doodnormaal (‘haricots beurre’). Vraag ernaar bij de betere groenteboer, of kweek ze in uw eigen moestuin, dat doe ik intussen zelf ook.
Ik maakte een feestelijke salade met twee kleuren sperziebonen, waar ter verhoging van de bonenpret ook snijbonen bij mochten. Vroeger moesten die altijd door zo’n molentje, dan zat je vervolgens opgescheept met van die draderige taaie sliertjes, brr. Je kunt ze beter in stukjes snijden, dan zijn ze veel lekkerder. En om het helemaal zomers te maken garneerde ik de boel met eetbare bloemen. Oost-Indische kers, rozen, lavendel, viooltjes, korenbloemen, borage, afrikaantjes, goudsbloem of begonia: allemaal fleurig, allemaal smakelijk, mits onbespoten, uiteraard.

RECEPT Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen

Nodig voor 4 personen:
900 g mix van gele/groene sperziebonen en snijbonen (of peultjes)
4 eieren
1 klein blikje ansjovisfilets in olijfolie
1 knoflookteen
sap van ½ citroen
paar takjes peterselie
± 3 eetl olijfolie
peper uit de molen
Garnering: wat eetbare bloemen

Snij de sperziebonen doormidden, de snijbonen in schuine stukjes van 3 cm, peultjes mogen heel blijven. Blancheer in kokend water met zout, liefst apart, want dikke sperziebonen hebben meer tijd nodig dan dunne, en peultjes hebben maar een minuut nodig. Haal ze steeds met een schuimspaan uit de pan, doe in ijswater voor behoud van een mooie kleur en laat goed uitlekken. Kook de eieren hard, pel en snij in parten.
Ansjovissaus: Pureer de ansjovis inclusief de olie uit het blikje samen met knoflook, citroensap, peterselie en peper met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg een scheut extra olijfolie toe voor een mooi glad geheel.
Meng de groente met de saus. Garneer met eieren en eetbare bloemen.

TIPS:
* Geen bloemen? Garneer met peterselie, bieslook of basilicum. Een geroosterd nootje is ook lekker.
* Die ansjovissaus is trouwens ook lekker bij van alles en nog wat.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Zie ook deel 1 (spinazielasagne met courgette) en deel 2 (koude bietensoep met dille). Volgende week gaan we verder met deel 4: artisjokken met kerrievinaigrette.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gehaktballen

Rösti met wortel, pastinaak en aardappel

Couscous met scampi en korianderpesto

Vorig bericht: « Koude bietensoep met dille
Volgend bericht: Artisjok met kerrievinaigrette »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN