• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 augustus 2006

Zelf jam maken: handige tips

jampotjes_ft* Ga uit van zo rijp mogelijk fruit, een beetje zacht mag best, maar geen beschimmelde exemplaren.
* Zorg voor brandschone potten. Mijn tip: dampende potten uit de afwasmachine omgekeerd laten uitlekken op een schone theedoek. Dat maakt dat vervelende gedoe met uitkoken en soda overbodig.
* Houd ruim voldoende potten paraat, liever te veel dan te weinig.
* Neem de grootste pan die je hebt, dan kan de boel rustig borrelen. Fruit+suiker mag ongeveer tot de helft komen (nee dat is niet overdreven, voor je het weet kookt alles over, en geloof me, ik kan het weten…)
* Gebruik geleisuiker, suiker waaraan het verdikkingsmiddel pectine is toegevoegd. Pectine zit zelf al in vruchten, maar vaak te weinig om een voldoende stevige jam te geven. Frambozen hebben zelfs bijzonder weinig pectine van zichzelf, net als aardbeien. Die hebben als extra hulpje ook nog 2 el citroensap per kilo fruit nodig
* De kooktijd (circa 4-5 minuten) begint pas wanneer de massa flink blijft borrelen, ook wanneer je roert.
* Schep met een grote lepel het dikke schuim er vanaf wanneer de kooktijd is ingegaan, dan krijg je mooie heldere jam.
* Gebruik ovenwanten want pan en potten worden loeiend heet!
* Hou keukenpapier paraat want het overgieten in de potjes wordt onvermijdelijk een kliederboel (niet bij de Delia’s en Nigella’s van deze wereld, maar wel bij ons gewone stervelingen)

Nog meer tips over jam en gelei maken vind je hier.

P.S. Inmiddels heb ik ook een artikel toegevoegd over pruimenjam maken, en nog meer handige tips.

En niet te vergeten de jamtest met het schoteltje.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rozenjam

Pavlova problemen

Radijsparadijs

Vorig bericht: « 9 kilo frambozen
Volgend bericht: Zelf frambozen kweken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN