• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 november 2010

Recensie Goed koken van Harold McGee

Geen zichzelf respecterende kok kan zonder het naslagwerk van Harold McGee, Over eten en koken, maar voor een pageturner is het toch een tikje te wetenschappelijk. Maar daar heeft hij iets op gevonden. Zijn nieuwe boek heet Goed koken (‘en wat je daarvoor moet weten’) en is een niet minder revolutionair standaardwerk, maar dan in jip-en-janneketaal. Een kookboek is het niet want recepten schitteren door afwezigheid. Zelf noemt hij het ‘een gids’. Eentje die precies uitlegt hoe koken (maar ook inkopen, voedselveiligheid en apparaten) in z’n werk gaat en waarmee je voortaan zelfs met slechte of incompleet opgeschreven recepten uit de voeten te kunt.

Marsmannetjes
Laat ik het maar meteen zeggen, het is het raarste boek over koken dat ik ooit heb gezien. “Het is een bondige samenvatting” en gaat alleen over de basis “om dit boek niet te dik te maken”, zegt McGee in de inleiding, plus in zijn dankwoord dat hem “een dun boekje” voor ogen stond. Ergens is er kennelijk iets misgegaan, want deze bonk telt 555 pagina’s… Voor wie is dit boek bestemd? De beginnende kok kan nadat hij dit boek gelezen heeft inderdaad feilloos aan de slag, maar juist een beginnende kok begint volgens mij van z’n levensdagen niet aan zo’n dikke pil. De gevorderde kok kan volop zijn hart ophalen, maar moet wel tussen de vele open deuren doorlezen. McGee beschrijft namelijk werkelijk alles, wat soms vrij wezenloze zinnen oplevert als: “Een citruspers perst sap en wat vaste stoffen uit een citrusvrucht.” Of: ‘Soep is een smakelijke vloeistof die als voedsel wordt gegeten”. Reuze instructief voor marsmannetjes, maar hebben wij er iets aan?

Honkbalpet
Maar ja, dan ineens krijg je weer pagina’s met briljante instructies voor feilloos vlees braden in de oven, het schoonmaken van vis, het oplossen van gebaksproblemen of het zelf pasteuriseren van een eigeel als je salmonellavrije zelfgemaakte mayonaise wilt. Oja, en een spectaculaire oplossing hoe je de kurksmaak uit wijn krijgt (een paar minuten voorzichtig erin roeren met een stuk plasticfolie – ga ik beslist uitproberen!). Plus uitleg waarom barbecueën op gas of elektra onzin is, net zoals de vermeende ‘voedzamerheid’ van raw food. In welk ander boek vind je dat nou? Schitterend en zeldzaam instructief leesvoer. En zit je met een spetterende pan? “Houd je bril schoon door een honkbalpet op te zetten”. 😉

Obsessie
McGee’s wetenschappelijke achtergrond komt ook hier af en toe om te hoek piepen, zoals blijkt uit zijn voorliefde voor weegschalen die nauwkeurig alle grammen afwegen, zelfs bij zout, en voor cilinders bij wijze van maatbekers voor vloeistoffen. Bij hem niks van dat ge-Jamie-Oliver met een handje van dit en een beetje van dat en gooi het allemaal in the old pan. Zelfs die Amerikaanse cups zijn hem een gruwel. Wel heel Amerikaans overkomend is zijn obsessie met veiligheid. Houd altijd brandblusser en antiseptische crème paraat in de keuken. Was meloenen eerst met water en zeep voordat je ze schilt. En reinig je aanrecht als volgt: “Boen het met zeep en heet water, spoel het af en droog het. Bestuif het oppervlak met een verdunde oplossing van witte azijn (1 deel op 2 delen water) of huishoudelijk bleekmiddel (5 ml per liter water). Laat het aanrecht opdrogen en spoel of veeg het dan weer met schone, natte doeken af.”
Tja. Een week lekker op de bank gaan zitten met dit boek lijkt me veruit het veiligst.

Tip: Harold McGee geeft op vrijdag 3 december 2010 om 19.30 uur een lezing (met proefjes!) in het NEMO-museum in Amsterdam. Kaarten (€ 7,50) zijn te bestellen via de site van e-NEMO.nl.

Harold McGee, Goed koken en wat je daarvoor moet weten, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046805756, € 34,95. Update: helaas niet meer verkrijgbaar in het Nederlands, in het Engels alleen nog als e-book.

Lees hier mijn recensie over zijn eerdere boek, Over eten en koken. Wetenschap en cultuur in de keuken. (Wél nog verkrijgbaar)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Sauzen van Erik van Loo

Het smaakpretpark

Borrelhapjesboek uit Ellecom

Vorig bericht: « 4 december nationale antipakjesavond
Volgend bericht: Warme vichyssoisesoep met gamba’s »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN