In de Groene Bergen (Jabal Akhdar) in Oman groeien overal rozen, al moet je dan wel langskomen in het goede seizoen. Die rozen gaan niet in een vaas, maar ze maken er rozenwater mee. Ook al was er toen ik er was geen roos te zien, uiteraard kocht ik te plekke een (peperduur) heerlijk geurig flesje. Niet bedoeld als parfum, maar om mee te koken. Ik maakte er pudding mee. Op verschillende plekken in Oman at ik namelijk heerlijke melkpudding met rozenwater, variërend van simpel tot sjiek.
Een soort panna cotta, maar dan met maizena in plaats van gelatine. In die van mij ging uit heimwee ook wat kardemom, want dat stoppen ze in Oman overal in, tot de koffie aan toe.
RECEPT Melkpudding met rozenwater
Nodig voor 4 personen:
700 ml volle melk
75 g suiker
40 g maïzena
2 eetl rozenwater
1 theel fijngestampte kardemom
handje granaatappelpitten
Gelei:
200 ml granaatappelsap
1 eetl rozenwater
10 g maizena (1 eetl)
Pudding: Roer de maïzena alvast los met wat van de melk tot een vloeibaar klontloos papje. Doe de rest van de melk met de suiker in een pan met dikke bodem. Giet zodra het begint te koken de maizena erbij en laat al roerend met een garde op laag vuur in ± 5 minuten lobbig worden, zonder aan te branden. Roer van het vuur af rozenwater en kardemom erdoor en laat iets afkoelen. Giet in 4 mooie glazen en laat dan minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Gelei: Roer de maizena los met wat granaatappelsap. Breng de rest van het sap aan de kook, voeg de maizena toe en roer op laag vuur tot het dikker wordt. Meng het rozenwater erdoor. Lepel een laagje over elke pudding, strooi er wat granaatappelpitten in en laat verder afkoelen en opstijven in de koelkast.
TIPS:
• Voor rozenwater hoef je niet helemaal naar Oman, je vindt het ook in Turks/Marokkaanse winkels.
• Maizenapudding nooit proeven met je vinger of een afgelikte lepel: speeksel verstoort de bindingskracht.
• Granaatappelsap maak je net als met sinaasappels: doormidden snijden en uitpersen in een citruspers. Pas wel op voor de rode spetters. En anders kun je het ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Niet gevonden? Met cranberrysap (makkelijker te vinden) werkt het ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) en is nu onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Eten in Oman
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Reislust gekregen? Voor nog veel meer heerlijke wereldse gerechten kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.