• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 mei 2025

Melkpudding met rozenwater

In de Groene Bergen (Jabal Akhdar) in Oman groeien overal rozen, al moet je dan wel langskomen in het goede seizoen. Die rozen gaan niet in een vaas, maar ze maken er rozenwater mee. Ook al was er toen ik er was geen roos te zien, uiteraard kocht ik te plekke een (peperduur) heerlijk geurig flesje. Niet bedoeld als parfum, maar om mee te koken. Ik maakte er pudding mee. Op verschillende plekken in Oman at ik namelijk heerlijke melkpudding met rozenwater, variërend van simpel tot sjiek. Een soort panna cotta, maar dan met maizena in plaats van gelatine. In die van mij ging uit heimwee ook wat kardemom, want dat stoppen ze in Oman overal in, tot de koffie aan toe.

RECEPT Melkpudding met rozenwater

Nodig voor 4 personen:
700 ml volle melk
75 g suiker
40 g maïzena
2 eetl rozenwater
1 theel fijngestampte kardemom
handje granaatappelpitten

Gelei:
200 ml granaatappelsap
1 eetl rozenwater
10 g maizena (1 eetl)

Pudding: Roer de maïzena alvast los met wat van de melk tot een vloeibaar klontloos papje. Doe de rest van de melk met de suiker in een pan met dikke bodem. Giet zodra het begint te koken de maizena erbij en laat al roerend met een garde op laag vuur in ± 5 minuten lobbig worden, zonder aan te branden. Roer van het vuur af rozenwater en kardemom erdoor en laat iets afkoelen. Giet in 4 mooie glazen en laat dan minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Gelei: Roer de maizena los met wat granaatappelsap. Breng de rest van het sap aan de kook, voeg de maizena toe en roer op laag vuur tot het dikker wordt. Meng het rozenwater erdoor. Lepel een laagje over elke pudding, strooi er wat granaatappelpitten in en laat verder afkoelen en opstijven in de koelkast.

TIPS:
• Voor rozenwater hoef je niet helemaal naar Oman, je vindt het ook in Turks/Marokkaanse winkels.
• Maizenapudding nooit proeven met je vinger of een afgelikte lepel: speeksel verstoort de bindingskracht.
• Granaatappelsap maak je net als met sinaasappels: doormidden snijden en uitpersen in een citruspers. Pas wel op voor de rode spetters. En anders kun je het ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Niet gevonden? Met cranberrysap (makkelijker te vinden) werkt het ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) en is nu onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Eten in Oman

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Reislust gekregen? Voor nog veel meer heerlijke wereldse gerechten kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feestdessert: Schwarzwalderkirschglaasjes

Sperziebonen volgens Alain Passard

Pompoensoep van een ander

Vorig bericht: « Reis naar Oman

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN