De wondere wereld der eetbare natuur blijft mij verbluffen. Neem nou asperges. Op zondagochtend help ik als het kan graag mee in mijn Amsterdamse buurtmoestuin HEP (Het Eetbare Plantsoen). Iedereen is welkom. Afhankelijk van het seizoen valt er altijd wel wat te doen: zaadjes planten, voorgekweekte zaailingen poten, netten spannen tegen de vogels (en de voetballende jeugd), graspaadjes maaien, fruitbomen snoeien, maar toch vooral elke week weer: onkruid wieden. Heerlijk om te doen.

foto: Peter Pasman
Vorig jaar mei mocht ik aspergeplanten planten. Aspergeklauwen, heten die. Het leken wel stoffige rastakapsels: stronken van grijzige dikke kronkelslierten. Ze verdwenen allemaal onder de grond, en daarna was het afwachten geblazen. Asperges kwamen er echter niet aan, ze schoten meteen door. Na een paar weken afwezigheid bleek het perceel veranderd in een oerwoud vol fliebelig dunne lichtgroene planten. Ha, de slingerende hangplant asparagus die ik nog herkende uit mijn studententijd!

foto: Peter Pasman
U begrijpt, nou wil ik in mijn eigen Franse moestuin ook asperges. Alleen is die al vol, dus ik vrees dat het volgend jaar wordt. Bovendien heb ik alle aandacht nodig voor nieuwe experimenten als prei en pastinaak, plus de vorig jaar mislukte spruitjes die in de herkansing mogen.
Dus ik volsta met de buurtmoestuin. Want dit jaar zie je pas echt het effect van de rasta’s, namelijk allemaal fiere groene asperges die de grond uit swingen. Witte vinden mijn mede-tuiniers te veel gedoe. Dan moet je de hele tijd heuvels maken van aarde, zodat de asperges helemaal bedekt blijven. Dat is immers de enige manier om ze wit te houden. Maar als je precies diezelfde asperges gewoon hun gang laat gaan, worden ze vanzelf groen. Wel zo makkelijk, en net zo lekker. Want echt mensen, zo’n kakelverse groene asperge uit de volle grond, die stop je gewoon zó in je mond.
Alle oogst wordt eerlijk verdeeld onder de deelnemende tuiniers, dus u begrijpt: dat werd geen enorme aspergemaaltijd voor thuis. Maar gelukkig heeft de groenteboer ook nog asperges. En juist omdat het seizoen alweer bijna is afgelopen, koos ik voor de klassieke witte. Lekker met veel boter, fliebelige dille en een gepocheerd eitje.
RECEPT Boterige asperges met dille
Nodig voor 2 personen:
500 g witte asperges
2 eieren
handje dille
25 g pistachenootjes
1 dikke knoflookteen
50 g boter
50 ml vermout of witte wijn
kneep vers citroensap
scheut azijn
zout & peper uit de molen
Erbij: gekookte aardappels of stokbrood
Schil de asperges met een dunschiller, vooral niet te zuinig, en snij de houtige uiteinden eraf. Leg ze languit in een wijde pan, zet onder water, voeg zout toe en breng aan de kook. Laat onder een deksel 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar worden.
Breng alvast een pan water met een scheutje azijn erin aan de kook voor de gepocheerde eieren. Hak de pistachenootjes grof en de dille fijn. Snipper de knoflook. Smelt de boter in een hapjespan en fruit hierin de knoflook 1 minuut geurig, samen met 2/3 van de dille. Doe de uitgelekte gare asperges erbij. Voeg de vermout (of wijn) toe, plus citroensap, zout en peper. Laat nog 5 minuten sudderen. Breek de eieren boven 2 kopjes. Giet die links en rechts in de pan met kokend water. Zorg dat het water niet te hard borrelt. Kook de eieren 3 minuten. Schep de asperges op een schaal en giet de boterige saus erover. Leg de eieren erop. Bestrooi met de rest van de dille en de pistachenootjes.
Lekker met: gekookte kruimige aardappels of knapperig stokbrood voor die saus.
TIPS:
• Hoeveel asperges per persoon? Dat is hoogst persoonlijk. Neem gerust een dubbele hoeveelheid.
• Nog veel meer aspergerecepten vind je hier en hier.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
MOESTUINBOEK
Zin om ook eens zelf wat te kweken? Dan moet je mijn kookboek Van moestuin tot maaltijd hebben. Geschikt voor iedereen zonder groene vingers, van 9 tot 99. Met kweektips en natuurlijk ook met recepten. Te koop in elke boekwinkel of bij bol.com. Of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.