• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 april 2005

Charlotte met peer

(6 personen)

Bereiden: 25 minuten
Opstijven: minimaal 3 uur

Een feestelijk toetje dat er indrukwekkend uitziet, vooral als je ‘m serveert met een mooie strik erom heen, zoals het hoort volgens de traditie. Je hebt er een charlottevorm voor nodig, maar een bloempot werkt net zo goed! Zelfs nog makkelijker bij het storten, want door het gat in de bodem duw je ‘m er gewoon uit.

Nodig:
5 blaadjes gelatine
2 blikjes peren op sap (à 230 g uitlekgewicht)
250 ml slagroom
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eiwitten
2 el Cointreau
zout
1 pak lange vingers (15-20 stuks)

  1. Week de gelatine 10 minuten in koud water.
  2. Giet de peren af en vang 3 el sap op.
  3. Pureer met de staafmixer de helft van de peren samen met de Cointreau.
  4. Snij de andere helft van de peren in blokjes.
  5. Klop met de mixer de slagroom stijf met de basterdsuiker en vanillesuiker.
  6. Verhit de 3 el perensap in een pannetje.
  7. Los de uitgeknepen blaadjes gelatine (van het vuur af) op in het hete sap.
  8. Roer dit door de perenpuree.
  9. Roer de perenpuree en de perenblokjes door de slagroom.
  10. Klop in een schone kom de eiwitten met snufje zout stijf.
  11. Schep dit voorzichtig door het perenmengsel (niet roeren of kloppen!).
  12. Let een rond stukje vetvrij papier op de bodem van een charlottevorm of bloempot.
  13. Zet de lange vingers (suikerkant naar buiten) tegen de rand van de vorm en vul op met perenvulling.
  14. Dek af en laat in de koelkast minimaal drie uur opstijven.

Serveren:
Stort de charlotte op een grote schaal en doe er een mooi lint om.
Garneer met wat vers fruit of een rode coulis (zie de printversie voor uitleg). PS: Ook lekker hierbij: Crème anglaise, zelfgemaakte vanillesaus!

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto con funghi

Snelle wittewijnsaus

Barbecuesaus

Vorig bericht: « Courgettepannenkoekjes met munt
Volgend bericht: Oranje citrussalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN