(1 liter = ± 8 -10 personen)
Bereiden/in de pan: 40 minuten
Een hele fijne vanillesaus, heerlijk om koud te serveren bij warme appeltaart of lekker donkere chocoladetaart(jes). Ideaal om overgebleven eierdooiers in te verwerken. Het kost even wat tijd, maar is beslist niet moeilijk. En de voldoening van zelfgemaakte vanillesaus, daar kan niets tegenop!
Nodig:
6 eigeel
1 l melk
1 vanillestokje
150 g suiker
- Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het zwarte merg eruit.
- Doe merg en stokje samen met de melk in een pan plus 1 el van de suiker.
- Breng op zacht vuur langzaam aan de kook.
- Klop intussen met de mixer de eigelen met de suiker tot een mooie zachtgele massa.
- Vis het vanillestokje uit de melk wanneer de melk bijna kookt.
- Giet de hete melk al kloppend bij de eigelen: eerst een klein straaltje, dan de rest.
- Giet alles terug in de pan en laat op laag vuur al roerend indikken. Niet laten koken!
- De saus is klaar wanneer hij aan de achterkant van de lepel blijft plakken en je met je vinger een zichtbare streep kunt trekken.
- Giet over in een schaal, dek af met plasticfolie en laat goed afkoelen.
Serveren:
Lekker bij extra pure chocoladecake of -taart, of eenpersoons warme chocoladetaartjes. Maar ook heerlijk bij warme appeltaart of appeltjes uit de oven. Of een charlotte! PS: Wat doe je met de overgebleven eiwitten? Een pavlova maken!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!