• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 mei 2006

Great British Menu: koken voor de Queen

Halverwege het BBC-tvprogramma Great British Menu wordt het tijd voor een tussentijdse evaluatie.
In dit programma strijden elke week 2 Britse topkoks tegen elkaar in de hoop in juni te mogen koken voor de jarige koningin. Die is intussen al lang jarig geweest, maar in juni gaat ze het pas vieren met een banket voor 350 man. Dat moet de ultieme Britse aangelegenheid worden. Een op papier fantastisch tvprogramma, maar de uitvoering is soms helaas op kleuterniveau. Toch is het verslavend om 14 topkoks op de vingers te kunnen kijken.

De koks vertegenwoordigen elke week een andere regio van het Brits koninkrijk en er wordt dan ook gekookt met regionale ingredienten. Want o wee als er iets Fransigs op het bord komt! Op maandag maken de koks elk een voorgerecht, op dinsdag een tussengerecht met vis, op woensdag het hoofdgerecht, donderdag het toetje en vrijdag koken ze het hele menu nog een keer, maar dan voor de driekoppige jury. Die beslist vervolgens welke van de twee doormag naar de finale. Na 7 weken moeten er 7 finalisten over zijn, en dan schijnt het publiek te mogen gaan kiezen.

Na mijn verslaving aan Masterchef is het echter wel even wennen. Het is geweldig om zulke topchefs aan het werk te zien, maar helaas heeft de redactie het nodig geacht om op kleuterniveau te gaan zitten. Elke aflevering bevat een overvloed aan terugblikken en vooruitblikken, terwijl je zit te springen om puur de koks achter de kachel in actie te zien. De juryleden, die elke aflevering weer helemaal opnieuw worden geïntroduceerd (grrr!) dragen altijd dezelfde kleding, zodat hun uitspraken makkelijker lukraak gemonteerd kunnen worden. Om dezelfde reden draagt presentatrice Jenny Bond de hele week hetzelfde truitje. Ze fladdert als een kirrende overjarige Bondgirl door de keuken en probeert de koks aan te zetten (‘oh dear!’) tot enige animositeit. Dat is nergens voor nodig. Onder een keurig Brits laagje van vrolijke beleefdheid wordt menige steek onder de gordel uitgedeeld.

De juryleden proeven zo objectief mogelijk: ze weten niet welke chef wat gemaakt heeft, en weten in eerste instantie zelfs niet welke gerechten één menu vormen. Dat heeft al voor wat verrassende uitkomsten gezorgd, want gedoodverfde beroemdheden als de sympathieke Anthony Worral Thompson (AWT voor intimi) ging bijvoorbeeld genadeloos onderuit tegen een volstrekt onbekende maar duivels ambitieuze plattelandskok.

Het programma is overigens wel zeer educatief verantwoord: er komen steeds keurige overzichtskaartjes van Engeland langs, zodat je je topografische kennis kunt bijspijkeren. En elke aflevering zijn er uitstapjes waarbij de kok hoogstpersoonlijk vis gaat vangen danwel kaas gaat maken om zodoende de regionale ingrediënten voor zijn menu bijeen te verzamelen. Leukste aflevering: topchef Paul Rankin belt vanaf de karnemelkboerderij met zijn moeder om te vragen hoe je ook alweer pannenkoekjes bakt. Ze neemt niet op.

Great British Menu, elke werkdag van 19.30 – 20.00 uur op BBC2 (de jureringsaflevering van vrijdag wordt op zaterdag herhaald)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Great British Menu Finale

Partyfood voor kids

Kookboek Aan Tafel

Vorig bericht: « Stromboli: brood gevuld met mozzarella
Volgend bericht: Carluccio »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN