• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 juli 2006

Weblog Eetschrijven

Wat leuk om elke keer weer een nieuw culiblog te ontdekken (hoewel de term culiblog beschermd schijnt te zijn trouwens). Zoals Eetschrijven van Gerrit Jan Groothedde. Een weblog met ‘Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist’ dat ik ontdekte nadat hij een keer een reactie had geplaatst op mijn eigen blog. Een mooie aanleiding om hem eens het hemd van het lijf te vragen. Toepasselijk, met deze temperaturen. Over een dreumes die al op een stoel stond te koken, een Italiaanse studie die leidde tot souschef en het nut van bloem uit Frankrijk.

Gerrit Jan werkte ooit, eind jaren ’70 begin jaren ’80, in Brussel als culinair recensent en kookschrijver. Vervolgens werd het de dagbladjournalistiek, copywriting, een verhuizing naar de Amerikaanse westkust, en – terug in Nederland – weer de journalistiek, maar nu computers en lifestyle. Gerrit Jan: ‘Het bleef echter kriebelen en sinds een jaar of vier doe ik weer af en toe culinaire stukjes en ook restaurantrecensies, die ik schrijf voor een tweetal bladen: Godevaert en Internet Vakantie Magazine.’

Bloem als stokpaardje
Hij wilde graag een eigen website, maar dat bleek meer tijd te kosten dan voorzien – de site is inmiddels al dik een jaar in aanbouw – en het tijdelijk opgezette weblog bleek een handige overbrugging. De inspiratie put hij uit zijn eigen dagelijks leven: ‘De kopij ligt op straat’. Ook doet hij graag zogenoemde ‘split-run’ expirimenten. Neem bijvoorbeeld zijn stokpaardje: bloem. Gerrit Jan: ‘Haha, die bloem is een beetje een running gag maar er zit wel veel waarheid in. Neem maar eens bloem uit België of Frankrijk mee en maak daarmee een blader- of korstdeeg.’ Ik ga het absoluut zelf eens uitproberen en vergelijken.

Praktijkman
Heeft Gerrit Jan eigenlijk zelf een culinaire achtergrond? Een studie algemene vergelijkende taalwetenschap met als hoofdvak Italiaans leidde ‘uiteraard’ tot een functie als souschef in een Italiaans restaurant in Brussel. Als echte praktijkman is hij thuis al heel vroeg begonnen met koken, ‘voor mijn eerste maaltijden moest ik nog op een stoel staan’. Ik dacht abusievelijk dat hij Vlaming was, maar nee: ‘Ik ben in 1975 naar België getrokken om er te gaan studeren en ben ik er ruim 20 jaar blijven hangen.’

Eten in Almere
Inmiddels woont deze vijftigplusser in Almere en geeft regelmatig etentjes voor culinaire vrienden om nieuwe gerechten uit te proberen. ‘Ik stuur een mailtje om te vragen wie er zin heeft om op kostendekkende basis van een diner met bijpassende wijnen te komen genieten–the works: aperitief, amuse, minimaal drie gangen, koffie met versnaperingen en pousse-café. Ik vertel wat het thema is en sluit de inschrijvingen bij acht gasten die dan aanschuiven op mijn overdekte en verwarmde waterterras. Daarna heb ik weer recepten voor in mijn rubrieken. Bovendien is het goed voor mijn vaardigheid.’

Bescheiden
Bovenstaande informatie heb ik per mail weten los te peuteren, want op zijn weblog valt niets over hem te vinden. Waarom eigenlijk niet? Gerrit Jan: ‘Informatie over mezelf vind ik niet zo belangrijk. Ik laat liever mijn stukjes voor zichzelf spreken. Tenslotte gaat het dáárom, en niet om de man die ze schrijft. En ik denk dat mijn multiculturele kook- en eetervaring veel interessanter is dan ikzelf ben.’

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Nigella Express

Masterchef

Mijn tent is top

Vorig bericht: « Bouillon
Volgend bericht: Culinaire Almanak 2006 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN