• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 augustus 2006

Zelf pruimenjam maken

pruimen_ftVorige week was ik in Noord-Frankrijk bij vriendin Laura die 10 (tien!) pruimenbomen in de tuin heeft. Mudvolle bomen vol sappige paarse pruimen. En ze vielen er bij bosjes uit. Dat werd dus pruimenjam maken. Jam maken kan ik sinds mijn frambozenepisode als de beste. Omdat ik veel mailtjes krijg over pruimenjam hierbij nog wat extra tips:

Pruimen goed wassen, doormidden snijden en pit verwijderen. Dan eventueel nog een keer halveren, maar maak ze niet te klein. Schil vooral níet verwijderen. Dat is krankzinnig veel werk, maar bovendien geeft de schil juist een mooie rode kleur aan de jam. Als je paarse pruimen hebt althans. De reepjes schil worden helemaal zacht dus zijn prima eetbaar en zien er ook nog leuk uit in de pot.

Handig: gebruik een trechter voor het vullen van de jampotten. Bijvoorbeeld zelfgemaakt van de bovenkant van een plastic waterfles. Dat scheelt een hoop geklieder.

Hardheidstest: zet een schoteltje in de vriezer en laat een klodder gloeiendhete jam (na 5 minuten flink borrelen) eropvallen. Als het meteen stolt tot jam (lees: je kunt er met je vinger op duwen, het loopt niet meer in een straaltje van het schoteltje af) dan is de jam klaar en kun je in potjes gaan gieten. Zoniet: langer laten koken.

Nog meer handige jammaaktips op een rijtje.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Braadslee

Ananasjam

Kernthermometer

Vorig bericht: « Vorderingen kookboek Koken met Karin (2)
Volgend bericht: Kookboek La nonna La cucina La vita »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN