Iedereen die van een reislustige buurvrouw wel eens een leuke Spaanse streng knoflook heeft gekregen weet: hier valt niet tegenop te eten. Binnen afzienbare tijd vallen de bollen als gruis uiteen, danwel beginnen deerniswekkend te schimmelen. Daar hebben ze in nota bene Ijsselstein wat op gevonden: koudgerookte knoflook van Smokey Al Garlic die wel een jaar houdbaar is. En die ruikt of iemand lekker een fikkieheeft staan stoken.
Denk groot
Ik las er al over op andere foodblogs, en inmiddels ben ook ik aan het koken geslagen met de gerookte knoflook. Nieuwsgierig geworden door het persbericht vroeg ik of ze me een bolletje konden opsturen. Maar bij Smokey Al denken ze groot: ‘Om nou één bol in teentjes te breken en in een envelopje te stoppen, dan gaat toch een beetje het effect verloren….’.
Fikkie stoken
Aldus arriveerde een geurige doos met een hele streng. Het woord geurig is wellicht te zwak uitgedrukt: het rook alsof iemand lekker een fikkie had staan stoken. Zelfs na 3 dagen buiten staan is het rookaroma nog altijd oorverdovend. Volgens de folder kun je de streng ook eerst 2 weken laten luchten in kelder of schuur. Moet je die wel hebben natuurlijk.
Subtiel
Ondanks het rookproces zijn de knoflooktenen nog gewoon rauw, dus als ‘normale’ knoflook te gebruiken. Overigens merk je dan weinig meer van het subtiele rookaroma. Dat was voor mij althans veel te subtiel om na bereiding in de spaghetti carbonara of de geroosterde tomaatjes uit de oven nog op te merken. Maar het zijn ontegenzeggelijk fijne bollen met mooie forse tenen, zoals je ze in de winkel niet vaak tegenkomt.
Houdbaar
Ze schijnen een jaar houdbaar te zijn mits koel, droog en goed geventileerd. Op kamertemperatuur gaat het sneller, maar zelfs dan moeten ze zes, zeven maanden meegaan. Over een half jaar hoort u weer van me!