• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 mei 2007

Eten op aarde

Als Linda Roodenburg iets doet, doet ze het grondig. Na het in kaart brengen van 13 Rotterdamse eetculturen in het onvolprezen Rotterdams kookboek werd het nu tijd voor het grotere werk: de rest van de wereld. Eten op Aarde is de nogal allesomvattende titel van haar nieuwe boek. Een flinke pil van 336 pagina’s die leest als een trein. Na de beginzin was ik meteen verkocht. ‘In den beginne werd er niet gekookt. De oersoep was gestold en de kroket zou nog 4 miljard jaar op zich laten wachten.’

Hilarisch
Het is een aanstekelijk geschiedenisboek vol verhalen, feiten en weetjes plus hier en daar een recept. Thematisch gerangschikt onder titels als bijvoorbeeld Goed & Kwaad. Dat begint al goed met een hilarische beschrijving – die ik me meende te herinneren van haar lezing vorig jaar tijdens het Gastronomisch Symposium – over hoe je een moslim, jood, hindoe en vegetariër samen aan tafel kunt krijgen. De ene eet dit niet, de ander dat niet, mogen er wel of geen vrouwen aan tafel en worden het stokjes of de rechterhand? Vervolgens worden de verschillende religies uitgelegd met hun bijbehorende feesten, van ramadan tot kerst. En ook hoe het nou zit met de Chinese keukengod en islam & varkensvlees.

Schorpioenen eten
Overige thema’s zijn bijvoorbeeld Oost & West, Binnen & Buiten. Normaal & Vreemd is ook leuk. Daar komen haaievinnen, vogelnestjes maar ook pindakaas in voor. En waarom vinden we eigenlijk spinnen en schorpioenen eten raar, maar kreeft, krab en garnalen niet? Grappig is overigens dat we ondanks de globalisering, nu we overal alles kunnen krijgen, toch ‘blijven verlangen naar met de paplepel ingegoten geuren en smaken’.

Zapboek
Toch is de indeling een enigszin arbitraire keuze, want veel onderwerpen zouden moeiteloos ook in een ander hoofdstuk passen. De tekst meandert van Marco Polo, pasta en noedels naar pepersoorten, saffraan, sumak, theepotten, vanille, piment en cacao. Van ramboetan naar rijst en pekingeend. Maar is dat erg? Welnee. Volgens de auteur is het bedoeld als een zapboek.’Je kunt het lezen van voren naar achteren, van achter naar voren, of doorbladeren en toevallig stuiten op een recept voor kakkerlakken, op verhalen over eetbare aarde, mononatriumglutamaat of de eetcultuur van Baltistan.’

Asterix en Obelix
Het boek zit vol inventieve illustraties, van de eetbare schilderijen van Arcimboldo tot de treurige echtparenfoto’s van Martin Parr. Een glansrol is weggelegd voor Asterix en Obelix, uiteraard met everzwijnen en zelfs de fameuze kaasfondue. Alleen jammer dat er veel eigen foto’s van de auteur zijn gebruikt. Dat lijdt tot slecht uitgelichte exotische potjes en zakjes en dito vakantiekiekjes van verre markten met chagrijnige vrouwtjes vol strengen pepers. Vaak paginagroot afgedrukt, wat de kwaliteit ook niet ten goede komt. Zo’n mooi boek verdient beter.

Linda Roodenburg, Eten op aarde, uitgeverij Pereboom, € 39,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tentoonstelling ‘Aan Tafel!’

Kookboek Aan Tafel

Kookboek Gescheiden, wat nu?

Vorig bericht: « Aardbeiensoorten
Volgend bericht: Culinaire Almanak 2007 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN