• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 mei 2007

Wilde venkel en rabarber

wildevenkelRegelmatig hoor ik iemand verzuchten dat hij of zij ‘al zóveel kookboeken heeft’. Maar een mens heeft toch nooit teveel kookboeken? Ik althans niet. Onlangs kreeg ik weer zo’n prachtexemplaar in de bus. Wilde venkel & rabarber en andere culinaire genoegens uit de volkstuin. Geschreven door twee dames, Caroline Zeevat en Ans Withagen, die allebei een eetbare tuin hebben en elkaar ooit toevallig op vakantie tegen het lijf liepen. Help. Vierhoog achter in hartje Amsterdam met slechts een balkon wil ik nu nog maar één ding: ook een eigen een moestuin.

Viooltjes en paardenbloemen
Het boek volgt de maanden van het jaar en geeft, zoals het een kookboek betaamt, recepten maar vooral veel algemene tips voor de moestuinierende medemens. In januari gaat het dus over kiemen en witlof, in februari over opruimen, composthopen en jam, in maart over (eetbare!) viooltjes en paardebloemen, in april over hop en asperges en dan moet de hele zomer nog komen. Alleen in december is er lekker niks te doen behalve de oogstvoorraad opeten.

Slakken en witlof
Caroline Zeevat, die ook de vormgeving van het boek verzorgde, heeft al 11 jaar een volkstuin in Rotterdam en Ans Withagen bestiert een moestuin in hartje Utrecht. Beide kennen intussen het klappen van de zweep. Er gaat een wereld aan tips voor je open. Plant witlof, dan heb je geen last van slakken want net als kieskeurige kindertjes zijn ook deze slijmerige tuingasten vies van deze bittere groente. Maar als je wel slakken hebt, kun je die natuurlijk ook vangen en opeten. ‘Slakken daarna op de gebruikelijke manier bereiden’. Alleen, mmm, hoe dan? Dat recept ontbreekt helaas.

Stamppotje onkruid
Last van onkruid? Opeten die hap! Maak eens een stamppotje onkruid. Het hinderlijk woekerende zevenblad dat ik tandenknarsend nog ken van een vorig huis-met-tuintje schijnt ook erg lekker te zijn. Dat had ik eerder moeten weten. En dankzij de duizelingwekkende hoeveelheid soorten sla die in het boek beschreven worden, realiseer je je pas wat een armoe het is in de gemiddelde supermarkt.

Om en om
De dames schrijven om en om, waardoor de teksten soms overlappen en het voor de lezer af en toe verwarrend is welke ik-figuur nu weer aan het woord is. Ook een minpuntje: om de haverklap worden andere personen genoemd die verder niet geïntroduceerd worden. Wat heb ik eraan te weten dat de bagna cauda van een zekere Wilma is? Of de vijgentaart van ene Maria? Is dat erg? Welnee. Het hele boek leest lekker weg, alsof iemand aan de keukentafel tegen je praat. Met een rabarbermerenguetaart en een glaasje bessensap erbij.

Pioenrozensiroop
Dat de dames er nog een leven naast hebben is trouwens bijna niet voor te stellen, want het runnen van een moestuin lijkt een full time bezigheid. Het duizelt je af en toe van de activiteiten en mogelijkheden. Al zaaiend en oogstend val je van de vlierbessenchampagne via de pioenrozensiroop in de dahliajam.

Het boek sluit af met een uitgebreide adressenlijst. Waar vind je boeken, zaden, kwekerijen en zelfs tuincursussen. En zelfs informatie hoe je aan een volkstuin komt…

Caroline Zeevat en Ans Withagen, Wilde venkel & rabarber, uitgeverij Spectrum, € 24.95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamie goes Italian

Broodje radijscress

Stamppot raapsteeltjes

Vorig bericht: « Microplane rasp
Volgend bericht: Gestoofde haricots verts met tomaat en tijm »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN