Niet vergeten, vanavond begint een spiksplinternieuwe televisieserie van Klootwijk aan Zee. Wouter Klootwijk reist daarin niet meer op de fiets, maar nog wel langs vissen en vissers. Vorige week was als opwarmertje alvast een aflevering met de hoogtepunten van vorig seizoen. Zoveel vis blijkt ergens anders vandaan te komen dan we denken, ze kwamen overzichtelijk allemaal voorbijschuiven.
De Barentszee zit per ongeluk vol koningskrab en langoustines zwemmen gewoon bij Den Oever, hoewel ze allemaal richting export gaan. En wist je dat de Russen gek zijn op onze voorntjes? Wijzelf krijgen ze nooit op het bord, maar een Nederlandse visser weet inmiddels precies hoe hij ze op Russische wijze moet zouten en drogen, en hoopt op klandizie van het Kremlin. En ook zo’n openbaring: Zeeuwse mosselen komen eigenlijk uit de Ierse zee, maar na enige tijd marineren in de Oosterschelde hebben ze dan toch dat typische vaderlandse smaakje. Ook onvergetelijk was de surimi-fabriek, je weet wel, die namaak krabsticks. Maar zelfs nepcoquilles kun je ervan boetseren.
Vast onderdeel van het programma, gelukkig ook weer in de nieuwe serie, is goede vriend en visbioloog Niels Daan met onafscheidelijk hoedje. De twee mannen samen demonstreren de Nederlandse visconsument zo node ontbeert: nieuwsgierigheid. Hoogtepunt was het gezamenlijk bakken van een zeester, hup hup opwippend als een pannenkoek. Maar hij blijkt gevuld met onduidelijke smurrie. Toch maar niet, helaas. Maar vrolijk word je er wel van.
Klootwijk aan Zee, elke woensdag van 20.50 – 21.25 uur, Nederland 2. Vanavond over sardientjes.