• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 augustus 2008

Kookboek Tiramisu

Wist je dat tiramisu eind jaren 60 is uitgevonden in Treviso? Nee, wist ik ook niet, maar ik lees het in het kookboekje Tiramisu. Geschreven door een Italiaanse Parisiënne. Is het mogelijk om 29 varianten te verzinnen op zoiets rechttoe-rechtaans als tiramisu? Ja hoor. Het boek begint al met zeven variaties op de klassieker, verzameld bij verschillende bekende restaurants. Allemaal met dezelfde basisingrediënten mascarpone, ei en suiker, maar steeds in een andere verhouding. En met verschillende soorten drank en koekjes.

Rauwe eieren
Inmiddels wordt vaak een beetje lacherig gedaan over tiramisu, het zou tuttig en oubollig wezen. Maar vlak ook het slechte imago van rauwe eieren niet uit. Hoe zit dat in dit boek? Daar wordt alleen gezegd om het niet aan te bieden aan heel jonge kinderen, bejaarden en zwangere vrouwen. Voorzien van de tip: ‘Neem extra verse eieren (biologische of met een keurmerk)’. Dat laatste lijkt me niet van doorslaggevend belang voor de versheid, de legdatum wél.

Ginger & Fred
Maar dan komen de varianten: met ananas, met mango, met vijgen, met frambozen en rozen, met limoncello, met groene Japanse thee en (mijn favoriet): Ginger & Fred, met peren, gember en chilipepers. Zelfs een light variant met ricotta en agavesiroop en een veganistisch verantwoorde variant die er dodelijk heftig uitziet. Ook recepten om zelf pan di spagna en amaretti te bakken, als je weer eens wat anders wilt dan lange vingers.

Magor
Zelf maak ik al jaren tiramisu naar mijn eigen recept, ooit gekregen van Italiaanse vriendin Camilla. Geheime wapen: een scheutje port. Niet heel Italiaans, wel onnavolgbaar lekker. Doe dan alleen niet zoals mijn Hollandse vriendin Jantiene aan wie ik het recept ooit gaf: die kreeg bij de supermarkt met grote stelligheid door het meisje van de kaasafdeling magor (=laagjes mascarpone met gorgonzola) in haar handen gestopt in plaats van mascarpone. Ze wordt nu nog bleek om de neus als ze weer terugdenkt aan het bizarre smaakeffect.

Tenslotte nog een slanke tip van de auteur: ‘Geef uw tiramisu het liefst in coupes, zodat u niet in de verleiding komt om nog eens op te scheppen!’

Laura Zavan, Tiramisu, uitgeverij Becht, € 11,00

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Nieuwe IENS Restaurantgids

Kookboek 2: the making of (3)

Johannes van Dam: Dedikkevandam

Vorig bericht: « Blije radijzen
Volgend bericht: Tefal ActiFry testrapport (deel 1) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN