Verjaardagen in een kringetje met appeltaart en bitterbal? Hopeloos passé. Voor het echte werk kun je nu te rade gaan bij het zojuist verschenen boek Altijd Feest van Denise Harskamp. Met haar bedrijfje Villa Pippi bedenkt ze al jaren de meest spectaculaire themafeesten. Haar inspiratie haalt ze uit films en boeken, wat bijvoorbeeld resulteerde in een James Bondfeest, een Prinses op de Erwtfeest, een Rode Rozen en Tortillafeest en nog veel meer. Het boek beschrijft tot in detail zeven verschillende feesten. Van idee tot en met checklist, inclusief styling, toepasselijke muziek en kostuums. En niet te vergeten bijpassende gerechten met uitgebreide wijnadviezen.
Aan de haal
Het is veel meer een ideeënboek dan een kookboek. Die ideeën hoef je overigens niet allemaal letterlijk zo op te volgen, de bedoeling van het boek is om mensen te inspireren om zelf een feest te organiseren. Ook al neem je maar hier en daar een klein ideetje over. Bang dat mensen met haar ideeën aan de haal gaan, is Denise Harskamp overigens in het geheel niet: ‘Ik verzin wel weer nieuwe feesten’.
Mieren uit de tafel
Bij elk feest uit het boek staat een inleiding waarin Denise vertelt over hoe ze op het idee voor dat specifieke feest kwam, waarin ze de lezer deelgenoot maakt van tal van vermakelijke anekdotes. Zoals de tafel van mos, waar op zeker moment allemaal mieren uit kwamen kruipen of de onvindbare Don Corleone wijn voor het maffiafeest. Ze geeft suggesties waar je zelf verder op inspiratiejacht kunt gaan, welke films je weer even moet kijken, wat je concreet voor producten moet inslaan en waar ze die hebben. Van het maken van posters tot het ophangen van de lampen, echt alles staat stap voor stap beschreven. Helaas niet veel foto’s van de feesten zelf, behalve steeds op kleine polaroids. Maar dat bleek een praktisch punt: ‘De foto’s die ik van al mijn feesten gemaakt heb, bleken helemaal niet geschikt voor in het boek’. Ook de gerechten staan niet altijd op de foto. Ook daar kun je je eigen fantasie op uitleven.
Drie jaar schrijven
Het enige tikje malle aan het boek is de pagina-lange checklist met voorbereidingen: die staat bij elk feest exact weer zo. Had die niet gewoon één keer voorin het boek gekund, in plaats van zeven keer precies hetzelfde? ‘Dat was een idee van de uitgever’, meldt de auteur desgevraagd voorzichtig. Niet zonder reden. Het boek heeft namelijk een uitzonderlijk lange ontstaansgeschiedenis. Al drie jaar werkte de auteur samen met vormgever annex kok Laura Jansen aan dit boek, maar elke keer als het bijna klaar was, bleek er een wisseling van de wacht bij de uitgeverij, waardoor het allemaal weer helemaal anders moest. Denise: ‘De allereerste versie was een soort freaky disco versie met veel meer gekkigheid erin, ook letterlijk mijn aantekenbriefjes enzo. Gaandeweg werd het boek steeds gestileerder, maar ik heb wel mijn eigen stijl weten te bewaken.’
Lam in de koelkast
De leukste tips vond ik die bij het winterfeest in de sneeuw (ja, buiten dus!) met een compleet lam aan het spit waar 7 uur aan gedraaid moet worden (‘maar op hulp bij het draaien kun je gerust rekenen, want iedereen wil bij deze kou wel bij het gloeiende vuur van de kolen zijn’). Kijk wel een slager lief aan om dat lam even voor je te bewaren, want ‘realiseer je dat een heel lam echt heel groot is en niet in een thuiskoelkast past.’ Een boek waarvan je ontzettend zin krijg om nou eindelijk eens zo’n lekker groot droomfeest te gaan geven. Ik althans wel.
Denise Harskamp, Altijd Feest – ideeën en recepten voor onvergetelijke feesten, uitgeverij Terra, ISBN 9789058977991, € 24,95