• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 december 2009

Maldon zout

maldonIk heb een collega die een weblog over shoppen schrijft, en mij keer op keer verbijsterende verhalen weet te vertellen over waar ze nu weer op gefêteerd is, maar als culischrijver kreeg ik laatst toch maar mooi een pakje zout opgestuurd. Ha! Dat heb ik dan weer! Geen gewoon zout trouwens, nee, Maldon zout, pardon, Maldon sea salt flakes. Ik kende het vooral van de dames River Café die zweren bij Maldon zout. Net als Jamie Oliver en Nigella Lawson en Rick Stein en eigenlijk alle Engelse koks die ik ken.

Snoezig fotoboekje
Tot voor kort was het een exotische delicatesse die je alleen met grote moeite (of connecties in Engeland) kon vinden, nu ligt het doodgewoon in de supermarkt, bij Albert Heijn en Super de Boer. Daar had ik het natuurlijk ook zelf kunnen gaan halen, maar ik kreeg zoals gezegd een doosje opgestuurd. Met een persbericht in het Engels erbij, dat was dan weer een beetje raar als je een product speciaal in Nederland gaat introduceren, maar ook een heel snoezig fotoboekje. Net echt, met ouderwetse zwartwitfoto’s met zo;n wit randje eromheen, kent u ze nog? En dan vastgeplakt met vier van die doorzichtige hoekjes.

Oldtimer
Maldon is de naam van het Engelse kustplaatsje waar dit zout al sinds jaar en dag gewonnen wordt. Hoe lang, dat staat dan weer nergens, maar in het boekje tref ik een foto van een meneer in witte jas die met een fraaie oldtimer-vrachtwagen zout aflevert, en die foto is van 1920. Of wacht even, ik zie ook een advertentie uit 1882! Eerbiedwaardig oud zout dus. En al die tijd gebeurt dat zout winnen op een vrij arbeidsintensieve manier, puur omdat je daar zulk mooi zout van krijgt.

Harken
In de Mediterranee (denk: fleur de sel) is het makkelijk, daar laten ze de zon het verdampingswerk doen. In het rather chilly Engeland moet het zeewater verwarmd worden in pannen om te zorgen dat het zout kristallen vormt. En dan maar handmatig harken met langstelige rieken, ‘drawing the salt’, noemen ze dat. Het eindresultaat is dunne, vlokkige kristallen die je tussen je vingers kunt verkruimelen. Dat is ook precies de bedoeling, en dan liefst over een gerecht dat al klaar is, voor de krakende smaaksensatie, want zodra je het gewoon ergens doorheen roert smaakt het gewoon naar elk ander zout. Tja, zout is zout.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Flower sprouts, wat doe je ermee?

Nieuw van Jamie Oliver

Kookboek Uit De Oven

Vorig bericht: « La Cucina d’Abruzzo
Volgend bericht: Handboek snijtechnieken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN