Wat leest een culinair auteur tussen het receptenschrijven door? Een leesboek. Maar dan liefst een lekker leesboek. Casanova’s Plumpudding is een bundeling verhalen van journalist Ben van der Velden, zelfbenoemd lekkerbek die voor NRC Handelsblad Europa doorkruiste en zich zo te zien werkelijk elke maaltijd nog kan herinneren.
Geen fijnproevers
Het fraai vormgegeven boekje oogt als een facsimilé-uitgave van een historisch dagboekje. De Casanova van de titel komt overigens pas in het vierde hoofdstuk aan bod. Het lijkt mij niet de meest voordehand liggende keuze, maar kennelijk serveerde deze beroemde verleider plumpudding om een Engelse dame te veroveren. Ach ja, kennelijk wist de dame in kwestie het op waarde te schatten. Nee dan de Nederlanders. Wij zijn geen volk van fijnproevers, maar hoe komt dat eigenlijk? Zuinigheid? Armoede? Van der Velden kan er uitgebreid over filosoferen.
Haring en boterbabbelaars
Maar vooral haalt hij herinneringen op. In elk van de tien hoofdstukken reis je als lezer mee door heel Europa, waarbij de auteur consequent van de hak op de tak springt. Zo kom je via een banketbakker in Frankrijk bij de perfecte entrecote van zijn diens filosofische zus, waarna het verhaal naadloos verder gaat over haring (in Nederland, maar ook in Stockholm), de aardappels van opa, de perfecte Bratkartoffeln, patate al forno en boterbabbelaars, met soms tussen haakjes in het kort wat bereidingsinstructies.
Dat gehak-op-de-tak, daar moet je tegen kunnen, ik zou zeggen: met mate consumeren, niet het hele boekje meteen uit lezen.
Ben van der Velden, Casanova’s Plumpudding, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563346, € 14,95