• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 september 2010

Masterchef of Topchef

Het koken op de vaderlandse televisie is ineens in alle hevigheid losgebarsten. Afgelopen week begonnen zowel Topchef als de langverwachte Nederlandse versie van mijn geliefde Masterchef. Tijd voor een vergelijking.

Topchef
Topchef wordt aangevoerd door chefkok Robert Kranenborg (ook al op tv met Over de kook) en de ronduit beeldvullende meesterkok Julius Jaspers. Na een uitputtende kick-off van 200 naar nog slechts 64 kandidaten krijgen we er een hele week lang elke dag steeds 8 te zien, waarna er 1 weekwinnaar overblijft. Ze krijgen individuele opdrachten, maar moeten ook soms twee brigades vormen, waardoor je meteen de haantjes ziet bovendrijven.

Robert Kranenborg
Veruit het leukste onderdeel is wanneer Kranenborg een gerecht demonstreert, waarna iedereen het moet namaken. Een fraai staaltje vakmanschap en zeer instructief. Waarom moet er een plakje rauwe aardappel onder de zalm? Hoe zorg je dat een papieren pakketje dicht blijft zitten in de oven zónder paperclips, en vergeet vooral niet de vis arroseren. Prachtig. Mag meneer Kranenborg niet zijn eigen programma? Dat lijkt mij nou geweldig. Maar goed, dat vindt men bij de televisie kennelijk niet spannend genoeg. Men heeft liever lawaai en Idols-achtige toestanden. Toch jammer, vooral omdat je in de rest van het programma niet zoveel kookwerk voorbij ziet komen. Er gaat namelijk veel kostbare zendtijd heen met vooruitblikken en terugblikken (het blijft commerciële televisie met alsmaar reclame tussendoor) en veel een-op-eentjes met de kandidaten.

Te weinig saus
Van de eindresultaten krijgen we als kijker nauwelijks meer mee dan jurycommentaar à la ‘te weinig saus’. Ook de kandidaten zelf moeten zo te zien vaak maar raden wat er mis of goed was, want terwijl de chefs oordelen, moeten de kandidaten weer braaf terug naar hun eigen fornuisje. Intussen zorgt de tikje schreeuwerige commentatorstem voor een onnodig plat effect. Het geheel oogt als een kruising tussen Masterchef (sic!) en Hell’s Kitchen, zeker met al dat rood.

Masterchef
In tegenstelling tot Topchef en wat je zou verwachten van het Engelse format is de Nederlandse editie van Masterchef niet elke dag op televisie maar alleen op zondagavond. Afgelopen zondag waren de eerste voorrondes. Geen John en Gregg, maar een driekoppige jury. Chefs Hans van Wolde en Peter Lute worden gesecondeerd door culinair criticus Alain Caron, die vaak een afwijkende mening heeft en hinderlijk veel het woord ‘passie’ bezigt. Wel met Frans accent, dat wel, maar mag het een tandje minder? Verder is er ook nog een presentatrice in de vorm van Renate Verbaan, wat wel een pikant detail is want ze is vooral bekend als ex-model, en die hebben toch meestal juist niets met eten…? Voorlopig zagen we haar smakelijk griezelen bij de kreeften (“Ahrg, ze leven nog!”).

Kreeft is kut
We zitten zo te zien nog wel een paar afleveringen in de voorrondes en de bijbehorende setting is sprekend Idols. Naar verluidt waren er wel 500 kandidaten, maar in één aflevering wordt ingezoemd op een aantal individuele personen. Allemaal mogen ze in de keuken in 45 minuten hun gerecht bereiden, om dat vervolgens in 5 minuten in een kamertje voor de jury te mogen opmaken op een bord. Dat is nog niet eenvoudig, want die jury stelt intussen ook nog allerlei vragen. Daarna moeten de drie heren met ja of nee bepalen wie er een schort krijgt en dus door is naar het echte werk. Dat gaat gepaard met opmerkingen als ‘U bent een hele leuke vrouw’. Van de smaak op het bord komen we als kijker ook hier niet heel veel meer te weten dan ‘Die kreeft is kut’ of ‘De tonijn is naar de kloten’. Jongens, jongens, moet dat nou zo plat?

Nigella en Jeroen
Is er dan helemaal geen lichtpuntje? Jawel! Op de BBC is gisteren weer een nieuwe serie begonnen van de echte Masterchef. Niet met amateurs maar met (beginnende) koks: Masterchef The Professionals, met de ongeëvenaarde Michel Roux junior en zijn strenge sous-chef Monica. Op donderdag begint bij diezelfde BBC een nieuwe serie met keukengodin Nigella Lawson, getiteld Nigella Kitchen. En onze eigen zuiderburen hebben een uitmuntend nieuw dagelijks programma met Jeroen Meus (bekend van Plat Préféré), Dagelijkse Kost geheten. Elke dag ben je in 10 minuten helemaal bij.

Masterchef, elke zondag om 21.30 uur bij Net 5
Topchef, elke werkdag om 19.00 uur bij RTL 5

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zelfgemaakte hamburger

Kookboek Kip van John Torode

Amerikaanse Masterchef met Gordon Ramsay

Vorig bericht: « Hollands pannetje champignon prei kip
Volgend bericht: Kookboek Boekoe Kita »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN