• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 oktober 2010

Zilveren Ui voor Lucas Rive

In het zonovergoten Overveen ontving chefkok Lucas Rive van De Bokkedoorns vanmiddag de ‘Zilveren Ui’ trofee 2010 uit handen van Oos Kesbeke, directeur en gangmaker van het Amsterdamse familiebedrijf in tafelzuren. Na Paul Fagel en Margo Reuten is Rive de derde chefkok die dit kleinood mocht ontvangen, als blijk van waardering ‘voor zijn bijzonder culinaire talent en zijn verdiensten voor het gebruik van tafelzuur in het bijzonder’.

Blokkie kaas
Lucas Rive werd bij wijze van voorafje toegerapt door Lange Frans (onherkenbaar in een keurig pak) waarbij veelvuldig de term ‘silveren eui’ viel. Daarna was het woord aan Kesbeke zelf, die smakelijk vertelde hoe het de augurk is terechtgekomen in culinair Nederland. Namelijk met een telefoontje, een paar jaar geleden, van een zaakwaarnemer van Jonnie Boer die ‘iets wilde’ met picalilly. Dat moet later dit jaar uiteindelijk resulteren in een speciale lijn tafelzuren onder de naam Oos & Jonnie (‘Als een soort Ben & Jerry’). ‘Want’, zegt Kesbeke, ‘we willen af van het feit dat augurken alleen omwikkeld worden met een plakkie ham en dat zilveruitjes op een blokkie kaas worden geprikt.’

Zwevende uitjes
Maar gelukkig zijn er steeds meer chefs die culinair aan de slag gaan met de bekende Hollandse waar. Rive bewees ter plekke zijn culinaire creativiteit in de vorm van een keur aan even prachtige als heerlijke hapjes rondom het thema zoet-zuur, waarin uiteraard regelmatig een augurkje of streepje picalilly opdook. Zelfs in het welkomstdrankje zweefden de uitjes. En intussen liet ook de Hollandse herfst zich van haar fraaiste kant zien.

Bonk zilver
Waarom Rive dit jaar de bokaal krijgt? ‘Je kan heel erg met ‘m lachen’, verklapt Kesbeke, ‘maar ook omdat hij in 30 seconden een prachtig nieuw gerecht in elkaar tovert.’ Halverwege zijn gloedvolle betoog ontstaat even lichte paniek als de trofee kwijt blijkt, maar die wordt gelukkig snel weer gevonden. ‘Eén bonk zilver’, verzucht Kesbeke, ‘een rib uit m’n lijf’. Hij refereert ook nog aan het feit dat De Bokkedoorns nu al 20 jaar twee sterren heeft en dat Lucas Rive er al 25 jaar chefkok is.
‘Ik heb gewacht op die ui van jou’, zegt Rive.
Kesbeke: ‘Zie je wel dat je om ‘m ken lachen?’

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het geheim van de chefs

Kerriepoeder

Eten bij Sidney Schutte in het Waldorf Astoria

Vorig bericht: « Italiaanse pastasaus
Volgend bericht: Appelmoes (niet uit een potje) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN