• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 november 2010

Kookboek 365

Kunnen kookboeken ook te dik zijn? Ja, dat kan. Stéphane Reynaud heeft een nieuw boek uit: 365 goede redenen om aan tafel te gaan en het is prachtig, en fraai vormgegeven en bomvol recepten en met leuke grapjes en illustraties en alleszins bijzonder en de moeite waard. Maar ja, wel dik. Ontmoedigend dik. Bijna 6 centimeter dik. En dus ook zwaar. De mode mag nog altijd dun zijn, dunne kookboeken zijn niet hip. En in Frankrijk zijn er al 30.000 exemplaren van 365 verkocht, dus kennelijk is dikte voor veel mensen geen bezwaar.

Plaisir, pas dormir
Nu wil het geval dat Stéphane Reynaud ook nog eens een hele leuke man is. Gek op eten en op zijn 300 kilo zware varken Howard die helaas net is overleden (en is begraven, niet opgegeten!). Onlangs was hij in Nederland en ging met een select groepje eetjournalisten waaronder ikzelf eerst boodschappen doen bij De Lindenhoff (een feestje op zich!) en daarna voor ze koken (idem dito!). Kijk vooral even naar dit filmpje op Foodtube.nl hoe dat eruit zag. Ik vroeg de auteur van kloeke werkjes als Bistrot en Gebraad en Van het varken hoe hij het in hemelsnaam voor elkaar krijgt om steeds weer met zo’n groot, dik boek voor de dag te komen, náást het hebben van een restaurant en een familie op afstand. ‘Beaucoup de travail? Non, beaucoup de plaisir!’ was het antwoord. En dat hij heel weinig slaapt, slechts 3 à 5 uur per nacht.

Varkenshaasje
Zijn motto is dat je met goede seizoensproducten in feite niks hoeft te doen, dan gaat het koken vanzelf. Wat hij ter plekke demonstreerde met een filet mignon, wat op z’n Frans veel sjieker klinkt dan dat afgezaagde varkenshaasje. Maar wow! Wat is een varkenshaasje eigenlijk heerlijk! Als je vlees van een puik varken neemt tenminste, en je Stéphane hebt om je te laten zien hoe makkelijk het is: zout en peper erop. Aanbakken in olie in de koekenpan en dan niet steeds heen en weer schuiven, maar rustig laten liggen. Afblussen met wijn en voor de lekker een klontje boter erbij, en dan verder laten garen in de oven. Subliem. En hij had ook nog een leuke tip voor doperwten: in z’n geheel, dus met peul en al, vijf minuten in kokend water, dan zijn ze daarna heel makkelijk te openen want je duwt de vrolijk groene knikkertjes er zo uit.

1 april-recept
Dit nieuwe boek is een ode aan het koken volgens de seizoenen. Reynaud raakt van slag als hij ergens in een restaurant in augustus coquilles op het menu ziet staan. En hij wil graag uitleggen waarom dat niet kan. Aan een publiek van ‘gens qui préfairent faire que faire faire’, oftewel mensen die liever dingen zelf doen. Naast recepten staat het boek vol met mooie, onopgesmukte foto’s (‘Ik wil niet liegen op de foto’), grappige illustraties en leuke, gekke verhaaltjes. Inclusief een hilarisch neprecept op 1 april.

Heus, echt een prachtig boek dus. Maar ja. Wel dik.

Stéphane Reynaud, 365 goede redenen om aan tafel te gaan, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789072975065, € 29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek 100 x curry

3x groentekookboek

Kookboek Eten uit de volkstuin

Vorig bericht: « Herfstminestrone
Volgend bericht: Rosbief met rode biet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN