• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 december 2010

Zelfgebakken kruidnoten

“Kruidnotendéég?!” brieste mijn redacteur Willemijn, die mij regelmatig vanuit de supermarkt berichtjes stuurt als ze weer eens iets idioots is tegengekomen. Inderdaad, kruidnotendeeg in een pakje, je verzint het niet, maar het bestaat. Je hoeft er alleen nog bolletjes van te rollen. Waarom zou je dan niet meteen gewoon kant-en-klare kruidnootjes kopen? De lol van zelf bakken, zeker met kinderen, is toch juist gelegen in het deeg kneden? Educatief verantwoord ook nog, om ze te laten zien hoe je van een berg onwaarschijnlijke ingrediënten ineens iets heel lekker eetbaars maakt. Laat Sinterklaas het maar niet horen.

kruidnoten-pakjeWant ja, hij is weer in het land, dat kan niemand ontgaan zijn. Het werd ook hoog tijd, met supermarkten die immers al sinds september volgestouwd liggen met kruidnoten en pepernoten. Tot mijn grote verdriet heerst daar trouwens sinds jaar en dag spraakverwarring over. Er is zelfs een speciale website aan gewijd, needatzijnkruidnoten.wordpress.com. Terwijl, hoe moeilijk is het nu helemaal? Kruidnoten zijn die kleine, brosse halve bolletjes die naar speculaas smaken. Pepernoten zijn die taaie lichtbruine bonken met anijsaroma. Ze lijken in de verste verte niet op elkaar, dat zult u met me eens zijn. Gek genoeg worden kruidnoten wel vaak pepernoten genoemd, andersom nooit. Enfin, het is elk jaar weer een heikele kwestie.

Kant-en-klaar: Bolletje kruidnoten
Inhoud: Tarwebloem, suiker, plantaardige vetten, glucose-fructosestroop, kruidnootjeskruiden (bevat kaneel), rijsmiddelen (E500, E450), gebrande suiker, zout, emulgator (sojalecithine).

Bij Bolletje kennen ze tenminste hun klassiekers, dat moet je ze nageven. Maar zelf bakken, en dan bedoel ik echt helemaal zelf bakken, is allesbehalve moeilijk. Daarom geef ik speciaal nog maar even mijn eigen recept voor kruidnotendeeg voor groot en klein. Geschikt voor zowel pakjesavond als antipakjesavond!

Zelf maken?
Nodig voor zo’n 75 stuks:
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
4 eetl melk
snufje zout
evt. een klein beetje versgemalen peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 175°C. Snij de boter in stukjes en doe in een kom, samen met de overige ingrediënten. Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg. Voeg wat extra melk toe als de boel uit elkaar blijft vallen. Maak er kleine bolletjes van, formaat knikker. Leg ze op een met bakpapier bedekte de bakplaat en duw ze een beetje plat, anders rollen ze alle kanten op. Bak ze in 15-20 minuten gaar en bros.

Tips:

  1. Voeg een lepeltje extra melk toe als de boel uit elkaar blijft vallen.
  2. Duw de bolletjes een klein beetje plat op de bakplaat, dan rollen ze niet alle kanten op zodra je de plaat in de oven schuift.
  3. Zorg dat ze niet pal naast elkaar liggen, dat kan straks in de oven één grote koek worden.
  4. Koekkruiden of speculaaskruiden? En dan bestaan er ook nog ‘koek- en speculaaskruiden’… De exacte mix verschilt per producent, maar het is gewoonlijk een mengsel van kaneel, koriander, kardemom, gember, peper en nootmuskaat. Gemalen kruidnagels horen er van oudsher ook in, maar dit dure ingrediënt wordt steeds minder vaak aangetroffen.

 

Overigens, voor wie toch liever pepernoten wil in plaats van kruidnoten, kan ik het verrassende oerrecept van culinair historica Lizet Kruyff van harte aanbevelen. Onder de noemer pepernotenrevolutie trekt zij strijdhaftig door het land met pepernoten volgens authentiek recept. Die zijn niet gemaakt met gewone zwarte peper als in de pepermolen, maar met de tikje zoete staartpeper (de Afrikaanse Piper cubeba). Het recept staat op haar blog Spinazieacademie.nl.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Braadstomen vis (zonder zakje)

Peru: gamba’s met miso

Zeebaars op de BBQ

Vorig bericht: « Recepten voor antipakjesavond
Volgend bericht: Banketstaaf »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN