• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 december 2010

Kerstmenu nagerecht: chocoladetulband

Voor Trouw proefde ik samen met collega Jeroen Thijssen een kerstmenu samengesteld uit het immense kerstassortiment van de supermarkten. De ideale oplossing tegen de kerststress? Of weegt het niet op tegen zelfgemaakt? Dat wilden we wel eens weten. Deze week kwam op dit weblog een compleet menu voorbijfietsen, maar vandaag is de grande finale. Een hilarische.

Wat is het?
Chocoladepudding met witte roomsaus en gouden sterretjes (AH, 830 g. €3,99)

Testrapport:
Het ding lilt als een tja, wat? Uit een bijgeleverd potje komt een wittige saus die nog het meest lijkt op iets waar nette journalisten niet over schrijven. Een zakje bevat gouden sterren; de saus moet over de dril, de sterren daar weer overheen. Voor deze traktatie hebben de proevers geen goed woord over. Karin: ‘Goedkope vla uit een pak, maar dan met gelatine erdoor..’ Volgens Jeroen smaakt de roomsaus naar iets vaags en zijn de sterren van inferieure kwaliteit, smaaktechnisch dan: er zit een muf smaakje aan. ‘Alledrie bij elkaar doen ze niks.’

Pff, moet ik je nu echt een doe-het-zelf recept geven van zo’n soort pudding? Liever geef ik er eentje van een smeuïge cake, veel lekkerder. En bomvol echte chocolade. Feestelijk in een tulbandvorm, maar elke andere vorm kan ook.

Chocoladetulband

Nodig voor 4 personen:
4 eieren
150 g pure chocola (70%), in stukjes
125 ml slagroom
100 g suiker
rasp van 1 sinaasappel
75 g gemalen amandelen
1 volle eetl bloem
snufje zout
bloem + boter voor bepoederen vorm
Garnering: 50 g witte chocola plus evt. chocolade-hulstblaadjes of kerstmusket

Verwarm de oven voor op 175°C. Breng de slagroom aan de kook. Klop van het vuur af met een garde de chocoladestukjes erdoor tot een gladde, dikke saus. Laat afkoelen. Splits de eieren boven 2 kommen. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Klop de eigelen met de suiker. Voeg de chocola, sinaasappelrasp, amandelen en bloem toe. Spatel het eiwit er luchtig door. Doe in een ingevette en bepoederde tulbandvorm van 1½ liter. Laat in 30 minuten onderin de oven gaar worden. Stort na 10 minuten op een bord.

Garnering: Smelt de witte chocola voorzichtig al roerend au bain-marie (in de magnetron of in een kom op een pan met een laagje kokend water). Doop een vork erin en sprenkel sliertjes over de tulband. Garneer eventueel met chocoladehulstblaadjes of kerstmusket.

Lekkere kerstdagen gewenst!

Foto’s: Jörgen Caris

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pruimenchutney

Sperziebonen volgens Alain Passard

Curry met kip en spinazie

Vorig bericht: « Kerstmenu bijgerecht: Zoete aardappel uit de oven
Volgend bericht: Kerstkransjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN