• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 juli 2011

Sulmtaler kip

Je hebt kippen en kippen, zoveel wist ik wel. Maar van het Sulmtaler Huhn had ik nog nooit gehoord. Een blije kip uit een klein uithoekje van de regio Stiermarken in Oostenrijk. Ooit een eerbiedwaardig ras dat eeuwenlang aan keizerlijke hoven genuttigd werd, tot aan die van Napoleon aan toe. Tot na de tweede wereldoorlog de klad erin kwam, snel vlees zijn intrede deed (lees: de plofkip) en het ras tot uitsterven gedoemd leek. Maar de laatste tien jaar mag de Sulmtaler zich verheugen in een heuse wederopstanding.

Lekker wormpje
De Sulmtaler-fokker is gekleed in rustiek jagersgroene stofuitvoering van de welbekende Lederhose en vertelt gepassioneerd over zijn kippen. Helaas in een onverstaanbaar dialect waarbij alle e’s, u’s en a’s veranderen in o’s terwijl op de achtergrond ook nog eens luidruchtig een haan staat te kraaien. Maar uiteindelijk begrijpen we elkaar gelukkig toch. Met de kippen zelf blijkt een goed gesprek nog lastiger, ze stuiven alle kanten op en willen ook al niet lekker stilstaan voor de foto. “Tja, het blijven kippen hè?” lacht de eigenaar. Die ook nog vertelt dat een haan zijn hennen parmantig verdedigt en ze bovendien persoonlijk vanuit de andere kant van de immense wei gaat halen als het etenstijd is. En vindt een haan een lekker wormpje? Dan eet hij die niet zelf op, maar geeft hem aan een van zijn dames. Kom er eens om bij heren van het menselijk ras…

Kapoenen kraaien niet
Sulmtalers mogen zes maanden oud worden in plaats van de bij kippen tegenwoordig gebruikelijke vier (!) weken. Ze worden biologisch gehouden en mogen uitgebreid buiten ronddartelen, met maximaal driehonderd tegelijk. Joekels van kippen zijn het, mooi wit-beige. De hanen zijn parmantig goudbruin met zwart. Omdat er maar één haan op de tien kippen nodig is en de geboorteratio niet verwonderlijk zo ongeveer 50/50 is, worden de overtollige hanen na vijf weken ‘kapaunisiert’ oftewel gecastreerd tot kapoen. Voor de leek die ik ben lijken ze nog altijd op een haan, tot ik het zichtbare verschil zie: ze hebben geen kam. Na het castreren groeit die namelijk niet aan. En kraaien kunnen ze ook al niet. Hun bijzonder zachte smaak daarentegen wordt geroemd. De prijs per kilo is met 34 euro dan ook bijna het dubbele van een hen (18 euro). De haan zit er tussenin (25 euro).

In de pan
Flinke prijzen, inderdaad. En hoe smaken ze? Alleen gespecialiseerde restaurants serveren de Sulmtaler. Het vlees is vrij donker van kleur, met een stevige bite, maar toch sappig. Traditioneel bestaat de vulling uit een lekkere tuttifrutti-achtige combinatie van ui, appel, pruim en abrikoos. Bijzonder is dat naar lokaal gebruik onder de huid vervolgens ook nog eens een mengsel gaat van broodkruimels (Semmel), wat een knödel-achtige substantie oplevert. Daar moet je van houden. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje zonde van de kip, pardon, kapoen.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chicken Tonight

Weekendrecept kip en zalm

Kip Ovenkrokant

Vorig bericht: « Fotoboek van Tony Le Duc
Volgend bericht: Komkommersalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN