Eerlijke producten die goed zijn voor mens, dier en milieu, daar kan niemand toch tegen zijn? Sterker nog, we zijn er steeds meer vóór, gezien het feit dat intussen de helft der consumenten al fairtradeproducten koopt. En dat aantal stijgt de laatste jaren rap. Grote merken stappen (al dan niet met tamtam) over op eerlijke grondstoffen en ook supermarkten hebben steeds meer verantwoorde producten in de aanbieding. Deze week helemaal, want het is Fairtradeweek (26 okt-6 nov).
Ook de lekkerbek wordt daarbij nadrukkelijk aangesproken. Ik ontving zowel een doos producten van Fair Trade Original
als een uitnodiging van Albert Heijns eigen fairtrademerk ‘puur & eerlijk’ voor een kookworkshop met Ron Blaauw. Die bleek best bereid om voor de foto een in duurzaam plastic verpakte komkommer van Appie in de lucht te houden voor de toegestroomde foodblogsters (19 dames en 1 heer; bloggen mannen soms niet over eten??).
Biologisch of fairtrade
Doelstelling van deze sessie volgens een woordvoerster van AH: “Laten zien dat er meer is dan bananen, chocola en koffie en dat je er bovendien lekker mee kunt koken”. Lekker koken, dat kan Ron Blaauw zeker. Meekoken mochten we helaas niet, dat deed hij gewoon met zijn eigen equipe. Overal zat voor de gelegenheid een product in uit de puur & eerlijk-serie. Niet dat hij die normaalgesproken gebruikt, nee, “maar als je op dit niveau kookt is het vanzelfsprekend dat je biologische producten gebruikt, je wilt de mooiste ingrediënten hebben om mee te werken”. Dat biologisch niet hetzelfde is als fairtrade, liet hij gemakshalve maar even in het midden.
Rozen
Maar ach, heerlijk was het zeker. Hoewel er verder geen enkele verdere toelichting kwam op de producten zelf hadden wij de handen (en monden) vol aan een serie even prachtige als tongstrelende amuses en gerechtjes, die zonder uitzondering nooit en te nimmer te reproduceren zijn door de thuiskok.
Wel waren er twee presentaties van speciaal uit Kenia overgekomen fairtrade rozenkwekers (nee, geen eetbare rozenblaadjes, helaas), waardoor ik nu mooi wél alles weet over het bestrijden van de ‘red spider mite’. Altijd handig.
En dan kreeg ik ook nog een mooie goodybag mee naar huis. Wat zat erin? In ieder geval bananen, chocola en koffie uiteraard. Thuisgekomen bekeek ik ook de doos van Fair Trade Original nog even.
Zoek de verschillen:
Nee, deze is een geintje natuurlijk:
Hoewel ik in het bijgeleverde krantje zie dat ook Fair Trade Original identiek ogende pakken met tropisch sap heeft. Toeval bestaat niet?
Zo, en nu allemaal lekker en eerlijk boodschappen doen!