Mijn volgers op Twitter en Facebook kan het niet ontgaan zijn: mijn nieuwe Handboek Oven had nogal wat voeten in de aarde. Lekkere voeten hoor, dat wel. Nadat eerst het manuscript was ingeleverd, begon daarna een intensieve periode rondom het beeld. Want de recepten kunnen nog zo goed zijn, pas met lekker beeld erbij krijgt de gemiddelde lezer zin om de keuken in te sprinten, zo blijkt.
Fotoweek
Een week lang bivakkeerde fotograaf Harold Pereira bij mij thuis om zoveel mogelijk gerechten op de foto te zetten. Dat betekende flink veel koken, wat met dit soort hoeveelheden (12-14 foto’s per dag was geen uitzondering) in je eentje niet te behappen valt, maar gelukkig had ik een assistente, Mariëlla Erkens. En omdat het een ovenboek betreft, was het ook buitengemeen fijn dat zij een tweede oven had meegenomen, zo konden er twee gerechten tegelijk garen. ’s Avonds kwamen volgens traditie de buren langs om al het gemaakte weer op te eten, want ook dat valt anders werkelijk niet te behappen, maar nu letterlijk.
Actiefoto’s
Omdat elk boek toch weer nieuw en anders wil wezen, zijn er dit keer ook een paar actiefoto’s van mij toegevoegd aan het boek. Daarvoor zeulde visagiste Manonne haar drie koffers vol poeders, flesjes en krultangen de trap op, en art director/vormgeefster Freddy Vermeulen kwam gezellig ook een handje helpen.
Illustraties
Maar álle gerechten op de foto, dat was om praktische redenen niet haalbaar, maar daar heb ik wat op verzonnen: illustraties.
Soms gewoon een simpele lijntekening, soms gecombineerd met een foto die ik zelf gemaakt heb van het gerecht en soms in de vorm van een recept-als-stripverhaaltje. Want waarom zou je altijd alles voluit uitschrijven als je met een paar summiere aanwijzingen ook vast wel snapt wat de bedoeling is? Oja, en de titels gingen ook met de hand. Uiteindelijk gingen ruim tweehonderd minikunstwerkjes richting art director, die alles vervolgens samenbracht en er een echt boek van maakte.
En dan…
Op dit moment worden de allerlaatste correcties (in de vorm van digitale gele plakkertjes in de pdf) doorgevoerd in de vormgeving en dan kan het boek naar de drukker! Als het goed is, ligt het Koken met Karin Handboek Oven (zoals het voluit gaat heten) begin september 2012 in de boekwinkel. Hij wordt bijna dubbel zo dik als mijn vorige boek, en gaat € 19,95 kosten.
NASCHRIFT 2018: Na 6 jaar is dit boek stiekem nog altijd mijn favoriete boek. Na 7 drukken vonden we het tijd worden voor een kleine update. Zojuist (zomer 2018) is het boek verschenen in een nieuwe (8e) editie, met een nieuwe cover en een serie nieuwe recepten. Ook de titel is iets veranderd, hij heet nu Koken met Karin Het grote ovenhandboek maar verder blijft het een boek wat je in huis móet hebben als je van koken houdt en je oven lekker het werk wilt laten doen.