• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 november 2012

Kip met citroen en olijven

Eigenlijk heet dit recept uit het gisteren besproken kookboek Kip ‘Kippenstoof met gekonfijte citroen & citroenolijven’. Dat paste niet in mijn titel, maar ik vond het wel dermate lekker klinken, dat dit het eerste kiprecept uit het boek was dat ik onverwijld wilde maken. Al stuitte ik wel meteen op een probleem. Het recept is voor 4 personen, maar de ingrediëntenlijst begint met ‘poten van 10 kippen’. Ervan uitgaande dat een gemiddelde kip nog altijd 2 poten heeft, zouden dat dus 20 poten moeten zijn? Vijf poten de man? Dat lijkt me zelfs voor doorgewinterde kipliefhebbers een beetje veel van het goede…

Van de weeromstuit begon ik dus ook te aarzelen bij de overige ingrediënten. Was dat dan ook niet veel teveel, en meer afgestemd op een weeshuis? Ik had ook wel erg veel saus… Hierbij (met mijn aanpassingen) het recept, want het laten we hier duidelijk over zijn: het was erg lekker!

Nodig voor 6 personen:
6 kippenbouten
1 snufje saffraan
2 knoflooktenen, fijngesneden
4 sjalotten, fijngesneden
4 cm verse gember, fijngehakt
1 Spaanse peper, fijngehakt (zonder zaadjes)
2 ingemaakte citroenen
250 g groene olijven
klontje boter + scheutje olijfolie
1 glas witte wijn
1 glas kippenbouillon
1 blik gepelde tomaten
handje fijngehakte peterselie

Gooi de saffraan in het glas wijn (dat doet de auteur niet, maar werkt volgens mij beter). Wrijf de poten in met peper en zout en bestuif ze lichtjes met bloem. Verhit boter en olijfolie in een braadpan en braad op hoog vuur de poten aan alle kanten even mooi aan. Haal uit de pan. Fruit nu in dezelfde pan de sjalotten, knoflook, gember en Spaanse peper. Doe de tomaten erbij en druk ze een beetje klein met een pollepel. Giet de (nu gele) saffraanwijn erbij en de bouillon. Snij de ingemaakte citroenen in vieren, snij het vruchtvlees eruit en gooi weg (is bremzout! niet te eten!). Snij de schil in dunne reepjes en doe in de pan. Zout en peper niet vergeten. Voeg de kip weer toe, en laat dan met deksel schuin op de pan een uurtje zachtjes sudderen. Tenslotte de olijven erbij en nog een kwartiertje. Verse peterselie op het laatst erdoor. Lekker met rijst.

Mijn tip: te veel, te natte saus? Kip eruit, vocht op hoog vuur even laten inkoken, dan kip weer terug.

NB: Volgens het recept moest er ook nog citroensap (van een gewone citroen) door, maar sommigen in het gezelschap vonden het iets te zuur. Daarom heb ik hem weggelaten, maar je kunt altijd nog wat partjes citroen erbij serveren om zelf erover uit te knijpen.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Kip van Claartje lindhout lees hier mijn artikel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Snelle mini jamtaartjes

Kookboek Yakitori

Appelmuffins met bonen

Vorig bericht: « Kookboek Kip
Volgend bericht: Kookboek Veg! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN