• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 januari 2013

Vegetarische erwtensoep

Allerlei culinaire collega’s, al dan niet verenigd in De Bruine Bonenbende, proberen de peulvrucht in ons land te promoten. Maar dat valt nog niet mee, want wij vinden bonen niet chique. Omdat ze goedkoop armeluisvoedsel zijn en ook nog eens winderigheid veroorzaken. De boon die ons nog het beste kan bekoren is de erwt, in de erwtensoep. Of snert. Wat was ook alweer het verschil? Erwtensoep is een soep van spliterwten en rookworst, bij snert wordt ook ander varkensvlees meegetrokken (vaak botten, of gewoon karbonaadjes en speklapjes) en is mede daardoor een stuk steviger. Maar sommige mensen zeggen ook dat erwtensoep de volgende dag snert heet. Ik vind het allemaal prima.

Uit een blik: Unox stevige erwtensoep
Inhoud: Water, groenten 39% (erwt 29%, wortel 4,5%, prei, ui), rookworst 11% (varkensvlees, water, aardappelzetmeel, zout, rundercollageen, E451, E452, witte peper, E330, plantaardige olie, E301, rookaroma, E250, dextrose, aroma), aardappel, bladselderij, plantaardige olie, zout, gemodificeerd maïszetmeel, gistextract, maltodextrine, fructose, aroma, rookaroma, specerijen, balsamico-azijn, kruiden, witte wijnextract.

De ware liefhebber trekt geen blik open, maar trekt zelf soep. ‘Al dat vlees’, mailde laatst iemand, ‘heeft u geen recept voor vegetarische erwtensoep?’ Hmm. Van zo’n oerklassieker moet je eigenlijk afblijven, vind ik. En kom bij mij al helemaal niet aanzetten met vegetarische nepworst. Ik eet óf echte rookworst – en dan bedoel ik van de slager, niet die met industriële rookspray uit de supermarkt – of ik eet géén rookworst. Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik probeerde eens wat uit. En wat blijkt? Als je maar genoeg groente in de strijd werpt, krijg je toch echt een heerlijke soep waar je in de winterkou prima een tijd op voort kunt.


Zelf maken?
Recept vegetarische erwtensoep
Nodig voor 8 personen:

500 g spliterwten
1 niet al te grote knolselderij
2 winterpenen
2 grote uien
2 preien
3 stengels bleekselderij
1 bosje platte peterselie
1 bosje bladselderij
5 takjes tijm
2 laurierblaadjes
50 g boter
2 knoflooktenen
½ eetl zwarte peperkorrels
½ eetl zout

Deel 1 (bouillon): Snij 1 winterpeen, 1 prei, 1 ui en de bleekselderij in stukken. Schillen hoeft niet, wassen wel. Doe samen met peterselie, laurier, tijm, peperkorrels, zout en 2,5 liter koud water in een grote pan. Laat met deksel op hoog vuur aan de kook komen en daarna een half uur flink borrelen (nee, zachtjes trekken hoeft hier niet!). Giet af door een zeef en gooi alle groente weg.
Deel 2 (soep): Smelt de boter in een tweede grote soeppan en fruit de gesnipperde andere ui en knoflook 5 minuten. Snij intussen de (wél geschilde) knolselderij en overgebleven winterpeen en prei in stukjes. Fruit 5 minuten mee. Was de spliterwten in een zeef en doe erbij. Giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, laat ± een uurtje zachtjes sudderen tot alles gaar is. Pureer met de staafmixer tot glad met hier en daar nog een gezellig groentebonkje. Roer de fijngehakte bladselderij erdoor. Proef op peper en zout. Lekker erbij: roggebrood met boter en oude kaas.

TIPS:
• Spliterwten weken hoeft niet, goed afspoelen in een zeef wel.
• De bouillon kun je ook al vooraf maken. Geen zin in? Neem dan kant-en-klare bouillon.
• Toch met vlees? Eerst de spliterwten met een karbonade en speklapje een half uur opzetten met koud water, daarna afschuimen en groente erbij. En op het eind plakken rookworst natuurlijk. Echte.
• Aardappels maken de soep dikker en zo mogelijk nóg voedzamer, maar echt nodig zijn ze niet en ze zwakken de smaak ook weer wat af.

dvt

Dit recept is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel (verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website), naar speciaal vanwege Antipakjesavond mag ‘ie weer even online.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Shepherd’s pie van kliekjes

Witte pizza (vega)

Latkes met makreelsalade

Vorig bericht: « Hot duo pannenlap
Volgend bericht: Snijplank »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN