Ik ben blij hoor, met de vele verzoeken die ik krijg voor mijn rubriek in Trouw, laat ik dat voorop stellen. Maar omdat ik ook zelf elke keer weer geïnspireerd raak in de supermarkt en producenten mij regelmatig hun nieuwe creaties opsturen, is de lijst met mogelijke onderwerpen inmiddels zo lang, dat het soms op een sintjuttemisverzameling begint te lijken. Van de positieve kant bekeken: voorlopig hoeft de rubriek dus nog niet te stoppen. Sommige lezers worden – terecht – ongeduldig en mailen met enige regelmaat ‘of het al opschiet?’. Maar ik wil ook rekening houden met de seizoenen en met een afwisseling van zoet en hartig, vegetarisch en vlees/vis zodat al die verschillende lezers er iets van hun gading in kunnen vinden – is het niet deze week, dan tenminste volgende week.
Vandaag ga ik in ieder geval lezeres Margriet gelukkig maken. Zij mailde laatst: ‘Al een jaar hou ik je column in de gaten, maar klopt het dat ik het recept van de Thaise nasi nog steeds niet heb voorbij zien komen? Onze pakjesvoorraad loopt tegen het eind (anders gezegd: de muur van de voorraadkast begint weer in zich te komen). Moet ik mijn nieuwsgierigheid nog een maand, seizoen of jaar bedwingen?’
Uit een pakje: Conimex Mix voor Thaise nasi
Marinademix: Zout, basterdsuiker, gistextract, gember, knoflook, maltodextrine, paprikapoeder, ui, plantaardige olie, komijn, koriander, karwij, kerrie (bevat mosterdzaad), witte peper, knolselderij chilipoeder aroma (bevat selderij)
Kruidenmix: Zout, maltodextrine, komijn, sojasaus, knoflook, basterdsuiker, wortel, aroma, gistextract, koriander, witte peper, lente-ui, trassi, chilipoeder, plantaardige olie, melksuiker, rode bietenextract, plantaardig vet, paprika extract, citroensap.
Zelf toevoegen: rijst, kipfilet,paksoi, rode paprika, taugé
Fluks aan de slag, maar dan uiteraard zonder pakje. Thaise nasi zei mij niks. Nasi is sowieso natuurlijk een Indonesisch woord, en bovendien staat Thailand meer bekend om dat beroemde gerecht met noedels: Pad Thai. Al hebben ze volop rijst natuurlijk, de heerlijk geurige pandanrijst, die ik beslist voor dit gerecht zou aanbevelen. En met vissaus en verse koriander wordt alles vanzelf Thai-achtig.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.