• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 november 2013

Lemon curd

Ik kreeg laatst toch zo’n wonderlijke e-mail. Gericht aan ‘Geachte mevr. de Vries’, daar begon het al mee. ‘Bijna dagelijks lezen we uw recepten en proberen we ze ook uit. Helaas, de laatste keer wilden we de Lemoncurrysoep maken maar er was een groot probleem. Wij wonen in Diemen en om dat heerlijke potje Lemoncurry te bemachtigen moeten we helemaal naar Breda. Dus als u weer recepten opgeeft graag ingrediënten die je overal kan kopen.’ En dit alles vergezeld van een plaatje van een taartpunt.lemon curd
Wonderlijk. Lemoncurrysoep? Soep met een potje zoete lemon curd erdoor? Ajakkes! Kennelijk wilde iemand een grap uithalen? Helemaal niet erg, want zo kwam ik mooi op het idee om lemon curd eens in mijn Trouw-rubriek te behandelen. Dat is me toch verslavend lekker spul! Soms mal genoeg vernederlandst tot ‘citroenkaas’; pff, Nutella noem je toch ook geen chocoladekaas? Enfin.

Uit een potje: Chivers Lemon curd
Inhoud: Suiker, glucose-fructosesiroop, water, palmolie, maïsmeel, gedroogd ei, geconcentreerd citroensap (0,6%), geleermiddel: pectine, citroenzuur, citroenolie, azijnzuur, zuurteregelaar, natriumcitraat, antioxidant: ascorbinezuur, kleurstof: gemengd caroteen.

De Engelsen hebben het ooit uitgevonden en exporteren het sindsdien wereldwijd in potjes, tegenwoordig zelfs met nota bene palmolie. Die gaat er natuurlijk niet in als u het zelf maakt. Iets wat trouwens verrassend simpel is, zeker met mijn methode, want u weet, ik ben van de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Wat doet een mens met deze friszure aromatische crème? Op een geroosterde boterham of tussen een croissantje. Op een Engelse scone of Hollandse pannenkoek. Door de yoghurt of als taartvulling. Maar dus níet door de soep.

Naschrift
Wat blijkt? Mailschrijfster was kennelijk in de war met mijn collega Carin Leenderts-de Vries (alias Caat Kookt) van het Algemeen Dagblad. Die had inderdaad een recept in de krant dat Lemoncurrysoep heette, op basis van kerrie en limoen. Alleen dat onbekende potje uit Breda, dat blijft een mysterie.

HOcover125Zelf maken? Mijn recept voor lemon curd is intussen opgenomen in mijn kookboek Handboek Oven. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Knolraap en lof, schorseneren en prei

Einde van het seizoen

Kerstdiner zonder pakjes & zakjes

Vorig bericht: « Le Creuset tarte tatin vorm
Volgend bericht: Loempiaatjes met stamppotgroente »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN